Спагети, соул и фънк в емоционалния огън на Банско Джаз Фест


Спагети, соул и фънк в емоционалния огън на Банско Джаз Фест

4558

Въпреки  дъжда, който заплаши организацията на третата вечер на Банско Джаз Фест 2013, точно в 19.00 часа слънцето заблестя, птичките запяха и музикантите от джаз трио Вайн заеха местата си.

Зазвуча тематичната "Summertime", както и няколко композиции на брата на пианиста Михаел Арбенц, сред които и пленяващата "Evolution". Чухме и интересен аранжимент на "I’ve Got Rhyth". Гостите завършиха със специална пиеса, посветена на американския президент Барак Обама. Въпреки все още малобройната публика на площада, представянето им беше на изключително високо ниво.

Вече в очакване на Мирослава Кацарова, беше представена първата голяма изненада за днес – Наско Миладинов излезе на сцената заедно с очарователната Мая, за да изпълнят няколко парчета, сред които "Sumemrtime" и "Route 66".

Пътуването през различните периоди на джаза започна малко преди 19 часа с бляскавата Мирослава Кацарова. Програмата Singing Аnd Swingin стартира с "Willow Weep For Me", "Body Аnd Soul" и "Smile".  За първи път се в Банско се чу и песен на Борис Виан, а именно - "Je bois systematiquement", и публиката се пренесе в сюрреализма на 20-години на миналия век. Бяха представени композиции на Хърби Хенкок и Бебел Жилберто. Мирослава изпя и "Като в картина на Шагал" и "Летни улици" - авторски парчета на Веселин Веселинов – Еко, с текстове, написани от самата нея.

Втората изненада за вечерта вдигна насъбралата се вече публика на крака. Марио Станчев излезе на сцената и за 10 минути демонстрира виртуозните си способности на пиано.

След бурните аплодисменти, в светлината на прожекторите се появи дългоочакваната италианска формация Spaghetti Swing (на снимката). На сцената вече беше подготвена  маса с продукти, тигани, спагети и всичко необходимо за една италианска кулинарна магия. Главният готвач Маурицио Сицилиано бе заел позиция, двете вокалистки, Мис Бети Боп и Линда Джиджерино, светеха в своите червени рокли и шоуто започна. Зазвуча култовото парче на Паоло Конте - "Viva Con Me", след което репертоарът на гостите продължи със стандарта "Everybody Loves My Baby", но интерпретиран според версията на Босуел Систърс от 1932 година; "Tu va fa l’americano", както и изключителното изпълнение на "Parole" в което цялата публика се включи. Поредният сюрприз в програмата  - Анджи Кинг (саксофони), се появи за чудесни джазови импровизации, които бяха оценени и от присъстващите. През цялото време кулинарното шоу на сцената вървеше с пълна пара. Маурицио боравеше умело със спагетите, които отвреме навреме разхвърляше из тълпата. Барабаниста Стефано Перето смени за малко палките със сноп спагети и показа на всички, че не е необходимо да имаш палки, за да си добър перкусионист.  

Последва леко струпване на публика пред сцената, която не можа да се въздържи от това да опита наравената с такова специално шоу италианска паста (беше изумително вкусна). За бис: "Perhaps, Рerhaps", изпълнена на италиански, и неизменната "Volare".

Последен за вечерта беше изумителният Хюбърт Тъбс (Hubert Tubbs). Бившият вокалист на култовата джаз/фънк група Tower Оf Power и неговата настояща формация бяха посрещнати от публиката на крака. Уникалните гласови способности на фронтмена и силното му сценично присъствиe оставиха присъстващите без дъх. Бандата изпълни "Unchain My Heart" и "You Don’t Know Me" на Рей Чарлз и "Superstition" на Стиви Уондър. Репертоарът на Хюбърт градира с "My Girl" на The Тemptations и вечната "Stand By Me” на Ben E. King. Специален поздрав за дамите беше изпълнението на "Lets Get It On" на Марвин Гей. След него последваха "Blame It On The Boogie" на Майкъл Джексън и Come Тogether на The Beatles.

Както се очакваше, бисът продължи дълго и Мотаун-шедьовърът "Ain’t No Mountains High Enough" се извиси в подножието на Пирин.

А дали е така, кой, кой ще ни каже?:)   Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички