Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Арабеск със специално представление във Vivacom ArtHall

19.02.2016   MySound.bg
Сцена от Дон Кихот
Емблематичната българска трупа за съвременен танц балет Арабеск ще представи фрагменти от свои постановки в пространството за култура Vivacom ArtHall в София на 19 февруари (петък).

Събитието е с начален час 19.00 ч. и със свободен вход.

Спектакълът е колаж от танцово представление и мултимедия, представяща работата на трупата през последните години. Танц и изображение, абстракция и документални кадри си дават среща, за да видят красотата на изкуството през различни ъгли и да създадат синтетично шоу. Балетът ще покаже части от постановки на водещи български и чужди съвременни хореографи като Боряна Сечанова, Мила Искренова, Анна Донева, Асен Наков, Морис Кози. Поставени в неконвенционалното пространство на Vivacom ArtHall отделните етюди ще придобият ново звучене и ще влязат в неочаквани взаимовръзки.

На сцената ще танцуват едни от най-изявените артисти на Арабеск: Ангелина Гаврилова, Андрея Андонова, Виктория Петрова, Константина Ханджиева, Мариана Крънчева, Марина Попова, Петя Колева, Васил Дипчиков, Стефан Вучов и Филип Миланов. Спектакълът обещава различно естетическо и емоционално изживяване за всички любители на съвременния танц балет и е първото събитие в жанра, с което Vivacom ArtHall поставя началото на отварянето на пространството към всички изкуства.
 
Арабеск е основан през 1967 от големите артисти, солисти на балета на Софийската опера Красимира Колдамова, Ичко Лазаров, Вера Кирова и др. От своето създаване преди почти половин век, трупата се утвърждава като най-елитния български самостоятелен балетен театър със свой собствен облик, солисти, кордебалет и впечатляващ репертоар. Емблематичните спектакли "Нестинарка" и "Болеро" и до днес се изпълняват от танцьорите на трупата наред със спектаклите на Боряна Сечанова,Мила Искренова и на най-младото поколение хореографи, за които сцената на Арабеск е винаги открита.

В 50-годишната история на балета са поставени над 200 заглавия с различна стилистика – от неокласика до дързък експеримент. Спектаклите на достойно делят сцена с най-добрите образци на този жанр в света. Сред големите хореографи, работили в трупата, са Алберто Алонсо, Люк Буи, Уейн МакГрегор и други.

Благодарение на професионализма, виртуозната техника, съчетана със силното артистично присъствие на танцьорите, Арабеск печели овациите на танцовата публика не само в България, но и в Европа, Америка, Азия и Африка.

Снимка: Цветан Тодоров


2755
100%
 

Септември ´20


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930