Безплатен концерт на Теодосий Спасов Дунавско братство във Вaрна


Безплатен концерт на Теодосий Спасов Дунавско братство във Вaрна

3780

Виртуозният кавалджия Теодосий Спасов и именити гости от Унгария ще прозвучат в концерта "Дунавско братство", който ще се състои в Градската художествена галерия във Варна от 18.00 часа днес.

Вход свободен.

Проявата е част от турнето на музикантите в 8 града. Заедно с "кавалджията на света" – Теодосий Спасов, свири още един българин - Пейо Пеев (гъдулка и струнни инструменти). Гостите от Унгария са петима - Никола Паров (струнни инструменти), Михай Борбей (саксофон и духови инструменти), Миклош Лукач (цимбал), Андраш Деш (перкусии и ударни инструменти) и вокалистката Агнеш Херцку.

"Всички от унгарската група са едни от най-активните музиканти в сферата на фолклора и джаза, с голям международен авторитет – сподели г-н Спасов – Свирим наши пиеси, които се простират от фолклорни образци – унгарски и български, до съвременна европейска музика и джаз с много импровизационни моменти. Групата всеки път ще изненадва със своята оригиналност от осемте различни сцени, които ще посетим".

Турнето "Дунавско братство" започна в Габрово на 9 март, вчера беше във Велико Търново, днес е във Варна, следват Шумен, Сливен, Стара Загора и Пловдив, като ще завърши в София на 16 март. Периодът на концертите е свързан с Националния празник на България – 3 март и с Националния празник на Унгария – 15 март. Инициативата е и в чест на 135-та годишнина от рождението на унгарския композитор Бела Барток – 25 март. В музикалната програма е включена модерна обработка на негова композиция. Както е известно, Теодосий Спасов и румънската джаз певица Teodora Enache-Aisha (Теодора Енаке-Айша) интерпретират пиеси на знаменития унгарец и в съвместния си албум "Incantations" ("Заклинания").

"Дунавско братство" е организиран от Унгарския културен институт при Посолството на Унгария у нас, съорганизатор - "Божура Арт".

Турнето се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България, Унгарския национален фонд Култура, Унгарската академия на изкуствата и програмата "Тамаш Че".

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички