Супергрупата Rubatong от Амстердам в Първо студио на БНР


Супергрупата Rubatong от Амстердам в Първо студио на БНР

5229

Холандската супергрупа Rubatong в ще свири Първо студио на БНР от 22.00 ч. на 17 април (неделя).

Вечер за блус, авангардна поезия, съвременна камерна музика, фрий джаз и импро-пънк, каквато отдавна не сте имали, поясняват организаторите от фестивала Alarma Punk Jazz на програма "Христо Ботев" по БНР.

Rubatong е квартет, в който блусът, пънкът, съвременната импровизирана музика и по-неконвенционалните форми в джаза съжителстват съвсем хармонично с мистично-медитативно-параноично-театрална атмосфера.

Групата е създадена преди 8 години в Амстердам от легендите (всеки в собствения си жанр) Люк Екс (акустичен бас), Хан Бурс (вокали, текстове) и Рене ван Барневелд (китара). А четвъртият елемент, който дооформя състава и му придава съвсем вече уникално звучене, е Татяна Колева (вибрафон), един от най-уважаваните и световнопризнати български перкусионисти, създател на Amsterdam Marimba Weekend и носител на редица международни отличия, сред които и "Музикант на годината" на БНР за 2009.

Така в Rubatong се срещат няколко традиции, дори няколко изкуства – авангардна поезия, класическа музика, пърформанс, фрий джаз, импро-пънк, блус, че дори и метъл хип-хоп в бекграунда (да не забравяме, че Рене ван Барневелд е китарист на Urban Dance Squad, холандския еквивалент на Rage Against The Machine).

Името на фронтмена-основател Хан Бурс се свързва с групи като Encore Plus Grande, Ex Orkest, The Ex, Ornament & Crime Arkhestra, Palinckx
А басистът Люк Екс (Luc Ex), както името подсеща, е не само единственият постоянен басист, който легендарните импро-пънкари The Ex някога са имали (от 1983 до 2002, след това, та до ден-днешен, те продължават с две баритонови китари и без бас), но и една от най-сериозните фигури в европейския фрий джаз и въобще в импровизираната музика на Стария континент – основател, съосновател и член на редица групи - 4Walls, Roof, Speeq, Naked Wolf, свирил буквално с всички големи на епохата – от Том Кора, Фил Минтън, Тони Бък, Сидсел Ендресен и Хамид Дрейк до ICP Orchestra, Sonic Youth, Отомо Йошихиде и Кристиян Фенез. В София Rubatong идват с младия китарист Тайс Елзинга, ученик на Рене ван Барневелд. Концертът е първи за България и единствена балканска дата на това турне.
 
Билети:
10 лв. (предварителна продажба в мрежата и на касите на Eventim)
15 лв. (на входа на залата преди концерта)

Повече информация - на:
https://soundcloud.com/lucex-1
http://www.tatianakoleva.com
http://binar.bg/player/punk-jazz

Фейсбук събитие:

https://www.facebook.com/events/1279659972050465

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=XeYVWMn49K4
https://www.youtube.com/watch?v=T0qZMxWx1NI

Първо студио на БНР e на булевард "Драган Цанков" 4.

Снимка: Ариел Монти

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички