Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Почина Джак Шърман, бившият китарист на Ред Хот Чили Пепърс

22.08.2020   MySound.bg
Ред Хот Чили Пепърс с  Джак Шърман
Китаристът Джак Шърман, записал с Ред Хот Чили Пепърс дебютния ѝ албум и взел участие в първото турне на бандата в САЩ, почина на 64-годишна възраст.

Причината за смъртта не е оповестена.

"Той беше уникален пич. Ние от семейството на Ред Хот Чили Пепърс бихме искали да пожелаем на Джак Шърман леко плаване в отвъдното, защото той почина - написа групата в сайта си - Джак свири с нас в първия ни албум и първото ни турне в САЩ. Той беше уникален и му благодарим за добрите, лошите и междинните времена". "Любов за Шърм", добави басистът Майкъл Балзари, отдавна прекръстил се на Флий (защото на сцената почти надскача невисокия си ръст).

Първата едноименна тава на Ред Хот Чили Пепърс е записана през 1984 година с Джак Шърман и барабаниста Клиф Мартинес, тъй като китаристът Хилел Словак и дръмърът Джак Айрънс (преди да отиде в Пърл Джем за периода 1995-1998 г.) са имали отделни "по-особени" договори.

Шърман заменя китариста Хилел Словак и е съавтор и за следващия албум "Freаky Styley". Преди излизането му обаче Словак се завръща. Джон дава своя принос за още два проекта на групата - "Mother's Milk" и "The Abbey Road" (EP), но не е включен в състава, когато Ред Хот Чили Пепърс е въведена в Залата на славата на рок-ен-рола. Тогава той изразява разочарованието си пред сп. "Билборд": "Наистина е болезнено да бъда изключен от цялото това празнуване".
 
Когато се присъединява към Ред Хот Чили Пепърс след спечелен конкурс, Джак Шърман вече е придобил популярност като китарист в турнетата на Джон Хайът и Греъм Паркър. "Свирехме в ми мажор - спомня си Шърман - както е обикновено във фънк импровизациите. Флий клатеше енергично глава, удряйки по бас китарата, сякаш в транс - не знаех дали да зяпам с увиснало чене, или да продължавам да свиря. Беше толкова емоционално. Много яко се получи, макар че не беше нещо ново, но доста минималистично". Той признава, че сделката на Пепърс за албум е "огромна мотивация за присъединяване към бандата". Въпреки че музикалната спойка не е особено здрава, Джак и Мартинес са готови и на разположение, а групата наистина трябва на момента да се възползва от възможността (и парите на компанията EMI) и да започне записи. Така Шърман и Клиф са наети. Фронтменът Антъни Кийдис свиква среща на бандата и огласява нейната мисия пред новите членове: "Стремим се да бъдем абсолютни проводници на хардкор, разбиващи, хаотични и сексуални удоволствия."

Но и Кийдис, и Флий, не са сигурни как точно двете нови момчета ще се впишат в музикантското братство, което се заражда седем години по-рано в часовете по музика в гимназията "Феърфакс". Както певецът признава: "Да обясниш концепцията си на друг музикант или да се опиташ да го направиш, така че тя да придобие смисъл за него, е почти невъзможно, освен ако не си израснал с този човек". Думи, които се оказват верни.

След края на изявите си с РХЧП, Шърман работи като студиен музикант с Боб Дилън, Тони Кей, Бил Мадън, Джери Гофин и Джордж Клинтън.


1192
100%
 

Март ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031