Пиянството на едни народ! Сразяващо турне на Артери и Уикеда


Пиянството на едни народ! Сразяващо турне на Артери и Уикеда

2948

Напълно очаквано, изминалото съвместно турне на Артери (Artery) и Уикеда предизвика силен интерес и събра погледите на нарочно и случайно въвлечените в ситуацията зрители.

Гастролът на двете групи включи седем български града, избрани заради добре развитата или бързо съживяващата се (благодарение на наличните по места клубове) ъндър и мейнстрийм жива сцена. Съдейки по множеството постоянно снимащи модерни телефони, споменът за шоуто на дузината музиканти дълго ще циркулира в главите и Интернет профилите на техните притежатели и всеки “аднат” по веригата.

Самият тур бе целенасочено замислен да обхване клубове с капацитет между 100 и 400 души, където мястото предразполага за взривяваща и същевременно много приятелска и сплотяваща атмосфера. Артери и Уикеда привлякоха максималния брой хора почти на всеки свой лайв, а в две от локациите бе отбелязана рекордна посещаемост. Общо около 1500 души посетиха седемте концерта в София, Пловдив, Сливен, Габрово, Бургас, Варна и Стара Загора.

Предварителният сценарий - доколкото може да каже, че е имало такъв - определяше Уикеда да излизат първи на сцената за сет с продължителност около час и половина. След което Артери добавяха още час и петнадесет минути подчертано тежък саунд.

Естествено, това не се случи точно по този стерилно описан в две изречения начин. Множество импровизации, непредвидени джем сешъни и огромни количества "Jack Daniel's" и "Tuborg" бележеха всеки един от концертите. В парчетата на Уикеда често се включваха Янко Бреков и Хуби Хубенов от Артери, а в обратния случай Ерол, Сандо, Росен и Владо Попа се менкаха в състава на амстердамската група.

Неизменен участник в турнето бе немската соло-изпълнителка Liza Chase. Тя откриваше всяко шоу с три акустични парчета, последното от които "Обичам" на Дъ Помориънс (The Pomorians), тя изпълняваше самостоятелно на завиден за чужденец български.

В новия клуб "R.B.F." в София Уикеда поканиха на сцената Лъчо от Ла Мучедумбре (La Muchedumbre) и Q-Chek за кавър на Съблайм (Sublime), а Артери за сетен път (за радост на феновете) се възползваха от неизменното присъствие на Шута от Вендета (Vendetta) и Brothers In Blood, за да втвърдят изпълнението на "Take It From Me". Второто се повтаряше във всеки един град, като на мястото на титулярния гост-изпълнител зад микрофона заставаха хора от публиката или добре познати вокали на местни групи.

В "Lollipop" (Пловдив) - чисто музикално, се случи един от най-стойностните концерти от турнето. Уикеда и Артери удължиха своите сетове и се впуснаха в джем изпълнения, особено в заключителната част. Финалната формация например, включваше Liza Chase - вокал, Ерол на бас, Росен Григоров - китара, Янко Бреков - китара и Васил Вутев - барабани. Нещо подобно се случи и в клуб "JAM", където на сцената се качиха и музиканти от Стара Загора.

На следващия ден част от двете групи направиха кратък импровизиран концерт на Джумаята. Акустичните изпълнения на бузуки, китара, барабанче и тромпет накараха множеството от хора в центъра на Пловдив да се спрат и аплодират.

Подобно на Града под тепетата, в "Тангра" - Сливен, след сравнително подредените хронологично парчета, отново настана такова разместване на формациите, че за недостатъчно информиран зрител би било невъзможно да определи кои са Уикеда и кои - Артери. Барабанистът на първите - Владо Попа пое китарата, а Васил Вутев се съсредоточи върху баса. Опразненото място зад ударните пък последователно заемаха китаристът Росен Григоров, тромбонистът Александър Борисов и фронтменът на Артери - Янко Бреков. Имаше и включвания от вокалиста на Аora за "Killing In The Name" и "Иване", а незнайно как попадналият в Сливен певец и китарист на Rumba Aficionado - Христо Коликов, вметна стилово отклонение в програмата на Артери с "Clandestino" на Manu Chao.

Артери и Уикеда посрещнаха Великден в Габрово. Клуб "Faces" бе пълен до краен предел и подготвен за абсолютно размазване. Това бе събитието с най-близък контакт и позволи голям брой фенове да застанат зад микрофоните и се включат (доста прилично) в различни части от сетовете и на двете групи.

На 4 април, неделя, се случи дългоочакваното завръщане на Артери в Бургас на клубна сцена. Близо 250 души изпълниха отрано "Bizarre", отбелязвайки рекордна за клуба посещаемост. Бандите ги посрещнаха с много стегнати и категорични сетове. Уикеда направиха мощно изпълнение на общото си парче с олдскуул рапърите от Нокаут. На сцената бе поканен също Тихомир Люцканов-Ламята - барабанист на Дъ Помориънс и Некроменсър (Necromencer).

Концертът в Морското казино - Варна, започна с леко закъснение, компенсирано от експлоадиращия старт на Уикеда. На този лайв нямаше нужда от гост-музиканти и импровизации, тъй като бе достатъчно присъствието на едно единствено главно действащо лице - Янко Бреков. Фронтменът на Артери беше навсякъде - на сцената до Ерол, Сандо и Росен, сред погото, на бузуки и китара, а след края на официалната концертна част прекъсна звучащата от пулта музика и продължи със самостоятелни изпълнения на бузуки пред останалите в клуба стотина души.

Финалът бе в Jam - Стара Загора. Заведението бързо достигна максималното си ниво на посещаемост. Чудесен лайв и прекрасна публика сложиха края на едно турне, за което тепърва предстои да се говори. Уикеда и Артери не пропускаха да благодарят на съдействалите за осъщесвяването на проекта - Jack Daniel's, Tuborg и "Строежа", както и на медийните партньори от Z-Rock, Tangra Mega Rock, Star FM, Avtora.com, Club.bg, MySound.bg, Metal Katehizis, Mp3.bg, HCSpirit.com.

Очаква се появата на кратко филмче, отразяващо обиколката, с кадри, заснети и в седемте града, а професионално записано аудио е архивирано от концерта в София.

Ето основните сетове на Артери и Уикеда:

Уикеда:

Diana (Пол Анка)
Обичам
Уиски с фъстъци
Сватба
Тинтява 6
Мари-анна
А ние двамата с Боби пием кафе
Нощен влак
Иван
Най-щастливият ден (Контрол)
Killing In The Name (RATM)
Затова, защото
Полу
Ernesto Che Guevara
Спомени
Сканархия

Артери:

Electricity
Anymore
After Aall
Don’t Forget
Обичам

Rubber Moon
Oceans
Take It From Me
No Family
Higher And Faster
Control
Суета
Welcome
Me And You
S.O.S.
Wrong Station

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички