Басистът на легендите Einstürzende Neubauten с hackedepicciotto за първи път в България


Басистът на легендите Einstürzende Neubauten с hackedepicciotto за първи път в България

1061

Пост-индъстриъл, синематик дроун, ембиънт, дарк шансони и въображаем фолклор с hackedepicciotto ще огласят столичния клуб "Сингълс" (НДК, вход А4) от 20.00 ч. на 17 март (неделя).

Събитието предлага на меломаните истинско пътешествие през жанрове, епохи и извънземни звукови пейзажи с берлинското дуо hackedepicciotto (името се изписва с малки букви и е съставено от фамилните имена на митичния басист на Einstürzende Neubauten Александер Хаке и неговата спътница на сцената и в живота – авангардната инструменталистка, писателка, вокалистка, легедарна фигура в ъндърграунда (един от инициаторите на първия Love Parade) и мултидисциплинарна артистка Даниел де Пичото).

Двамата наричат музиката на hackedepicciotto "синематик дроун" с уговорката, че тук свободно можем да говорим и за пост-рок, и за пост-индъстриъл, и за номадски психеделик, и за ембиънт, и за поезия, и за философия. Хаке, който владее прекрасно и обертоновото гърлено пеене (повече инуитско, отколкото монголско), включва още флор том и електронни устройства (освен всичко, което може да направи с баса) на сцената, а Де Пичото, освен на цигулка и пиано, свири и на някои по-неконвенционални инструменти като хърди-гърди, цитра, глокеншпил и кеменче. Американка от Ню Йорк, тя живее постоянно в Берлин от 1987 г. Била е вокалистка нагрупите Space Cowboys и The Ocean Club, а гостува с гласа си и в Die Haut (заедно с Ник Кейв, Мик Харви, Анита Лейн и Кид Конго Пауърс). Част е и от берлинското арт-движение Pop Surrealism.

Двамата използват името hackedepicciotto от 2016 година и имат общо 6 съвместни албума като hackedepicciotto, но и няколко като дуо още от преди официалното летоброене на групата. В предишното десетилетие свирят и записват заедно и в Crime & The City Solution, както и в мултимедийния театрално-музикален проект The Ministry Of Wolves (заедно с Мик Харви). В актуалния си албум "Keepsakers", записан в Auditorium Novecento в Неапол (с което свързваме легендарни записи на Карузо и Мориконе) и издаден от Mute, двамата се връщат донякъде и към "мърдър баладите" от ранното си творчество, смесвайки обаче тревожността на дарк-кабаре-блус-шансоните ала "Hitman’s Heel" (2011) със сегашното си многопластово звучене. С този албум те спазват и традицията албумите на hackedepicciotto да бъдат записвани на специални места – като пустинята Мохаве например, където е записан класическият вече" Perseverantia", преиздаден от Mute също миналата година.

От българска страна преди тях на сцената в зала "Сингълс" ще чуем ембиънт проекта на Пламен Колев Adonai Atrophia, чийто актуален албум "Dawah" излезе официално преди по-малко от два месеца.

Концертът е част от серията "Аларма Пънк Джаз" на предаването за култура "Аларма" на БНР и се осъществява с подкрепата на "Гьоте-институт – България".

Интервюта с Александер Хаке и Даниел де Пичото ще бъдат излъчени  в понеделник (11 март) след новините в 22.00 ч. в "Пулсиращи ноти" по "Хоризонт" (https://binar.bg/programa-horizont ) и в петък (15 март) от 21:30 ч. в "Аларма" по програма "Христо Ботев" (https://binar.bg/programa-hristo-botev ) на БНР.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1412289992827231

Билети има в системата на EpayGo https://epaygo.bg/4118493644и на касите на EasyPay. До 10 март са по 35 лв. След това редовната цена ще е 37. А в деня на концерта и на входа (ако има останали) ще са по 40 лв.

Повече информация:

https://www.hackedepicciotto.de
https://veluvian.bandcamp.com/album/dawah
YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=XK853Uz-PCQ
https://www.youtube.com/watch?v=zcpB_TGQIOg
Снимка: Sven Marquardt

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички