Репортаж от първи ред на сцената: Ancient, Serpentine Creation, Ambroz и Historian в София


Репортаж от първи ред на сцената: Ancient, Serpentine Creation, Ambroz и Historian в София

1262

Ancient на живо в София - 21 години по-късно на първи ред пред сцената...

"20 години по-късно. Не, всъщност са 21, нали?" – с тези думи ме посреща Kaiaphas в бекстейджа на клуб "При Черепите" вечерта на 16 март, когато ще е концертът на Ancient. 21 години от първата ми среща с тях, когато заведох бандата за шоу в Атина, след като свириха у нас. Този техен първи концерт тогава - през 2003 година, остана и единственият им тук . До миналата събота.

Вторият десант беше организиран от Autumn Souls Оf Sofia и Perfect Storm Events. Той е със специален сетлест, специален гост на вокалите и в компанията на 3 други групи - Serpentine Creation, Ambroz и Historian. Предварително обявеният график на събитието сочи, че то ще започне в 19.00 ч. с Historian и той се спазва. Historian, както знаете, една от понастоящем активните банди на добре познатия ни Ники Велев с корени от Малката Норвегия, както решихме да наричаме Благоевград преди години заради факта, че беше котило на метъли. Този проект на Ники възниква през 2013 година и към момента има издадени две EP-та и един сингъл: "Three Poems" ЕР (2013), "Edinnu Single" (2017), "Scroll I - Perdition" EP (2018). Представят стегнат сет с изкусно изсвирен мелодичен дет/блек и нощта обещава да върви все така.

Своя мрачен метъл следващи ще представят гостите от Северна Македония Ambroz. Те са свирили тук няколко пъти и винаги са добре приети. Музиката им е с блекарски привкус, без обаче структурите на песните и аранжиментите да са стриктно подчинени на прийомите в стила. Те изкараха нов албум в края на миналата година, а в началото на месеца представиха песни от него на живо на своя родна почва - в Скопие, и то в компанията на нашите Dimholt. Албумът носи заглавието "Monuments Оf Тhe Deceived". Той е вторият в дискографията им, самиздат е и идва близо 20 години след сформирането на групата. Ambroz е едно от водещите имена в екстремната сцена на Северна Македония.

Ред е на Serpentine Creation – нашата гордост, представители на блек метъл сцената, които държат високо ниво и с трупането на години в историята им, поддържат завидна фен маса. Вече 20 години... В състава на Serpentine Creatот влизат членове на признати големи имена от родната сцена – Петър "Mephistophel"от Demonism; Влади "Vlad" от Desolate, Embrace By Dark, Korozy; Методи "Jafar" - Occultum, Desolate... Тяхното изпълнение е едно от най-очакваните тази вечер, което се усеща и в публиката. Тя започва да става нетърпелива, по-шумна и изпълва по-плътно мястото пред сцената .Сетът им е ударен, а акцентите в него са "The Picture Оf The Great Apocalypse" от втория им албум "The Fiery Winds Оf Armageddon" (Satanath Records, 2015), едноименната от "Anti Religion" -EP-то от 2012 г., както и последната "Ave Eva" - сингъл от 2018 година и последното засега издание на групата.

Адреналинът вече е вдигнат.

И така, идва и часът на триумфално завръщане на българска сцена на оригинално създадената като норвежка банда Ancient (на снимката), но към момента интернационална формация.

Основните фигури остават фронтменът Zel (Aphazel) от 1992 г. и басистът Danilo "Dhilorz" – от 1998 г. След 25 отложени концерта с настъпването на пандемията от ковид, отменени планирани тур обиколки и объркан график заради близо 3-те години на ограничения, Ancient отново тръгват на път. След като през 2022 г. изнесоха два извънредни концерта (в Белгия и Нидерландия) с участието на първия вокалист на групата Grimm (част от лайн-ъпа между 1993 г.- 1995 г.), който излезе с тях на сцена 28 години по-късно. Сега, през 2024 г., те отново предлагат ексклузивни изпълнения със специален певец - Lord Kaiaphas.  Концертите с него засега са два – един в София и един в Букурещ. Това е специалният гост, а особеното на сета е, че е почти изцяло посветен на емблематичния втори диск на групата "The Cainian Chronicle"(Metal Blade Records, 1996) (Продължителността на музиката в него е точно 66 минути и 6 секунди!) Записан е с Kaiaphas, който е с бандата между 1995-та и 1998 година. Kaiaphas има силно сценично присъствие, харизматичен е и е с разпознаваема бленда на гласа.

Очакванията ни за тези изпълнения са големи и, както със задоволство ще отбележим в края, изцяло оправдани.

Разгъват нашироко водещите от "The Cainian Chronicle" парчета, добавят и три от дебютния албум "Svartalvheim" (Listenable Records, 1994). В края следва кавър на Bathory, който Kaiaphas представя като бащиците-праотци на блек метъла от Швеция. Свирят тяхната "13 Candles" и с нея сякаш оставят отворен край на епичния сет... Край, но само до следващия път.

Ancient свириха на живо в София 21 години по-късно. И ние пак сме на първи ред пред сцената...

Снимка: Силвия Илиева/ Sinister Scenes

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички