Един от най-известните хореографи в Чикаго у нас


Един от най-известните хореографи в Чикаго у нас

5645

Eдин от най-известните модерни хореографи на чикагската балетна школа - Тери Фокс, пристига за кратко в България.

Всепризнатият майстор на модерния танц ще изнесе специален уъркшоп във Варна на 25, 26 и 27 ноември. На път за Париж, той минава през България, за откриването на танцова школа Дебют в морския град, създаден по модела на най-авторитетните школи в Чикаго, които подготвят танцьори за шоупрограмите.

Тери Фокс отдавна се е превърнал в космополитен артист. Ангажиментите му с Парижката опера, с митичния канадски проект Cirque du Soleil (негов кадър на снимката) с 4 хиляди служители по цял свят и над 90 милионна публика, легендарния холандски кралски балет, с фестивали по време на Олимпиадата в Китай, го карат постоянно да пътува. Но хореографът винаги намира време да участва и в специални проекти на световноизвестните си учители по танц в Америка като Ан Рейнкинг.

61-годишната днес дама е сред най-близките приятелки на Боб Фос, дори дълги години живее с него. Участва и в "Ах, този джаз" като съперничката на актрисата Лиланд Палмър, която изпълнява ролята на съпругата на Фос. Носителка е и на наградата "Тони" за хореографията си на мюзикъла "Чикаго" на Бродуей.

С такива учители няма начин и Тери да не се превърне във виртуозен майстор на танца, който не се страхува да експериментира. Чикагският артист вплита в балетните си шоупрограми елементи от цирка. Представленията му са населени с летящи клоуни, акробатични номера и колоездачи, които надмогват гравитацията.

Но преди да развихри балетните си фантазии, Фокс изминава дълъг път на професионално усъвършенстване. Още след завършване на училище, едва 17-годишен се премества в Ню Йорк. Там учи паралелно сценични изкуства и медицина в Нюйоркския университет. Несъвместима уж комбинация, но не и за и него. Впоследствие стилът му ще се окаже съчетание на неочаквани хрумвания.

В крайна сметка сцената се оказва далеч по-примамлива от хирургическата зала за бъдещия хореограф. Съвсем скоро Тери разбира, че е направил верния избор, защото нюйоркската постановка The First Breeze Of Summer, в която той изпълнява главната роля, печели награда за най-дoбър сценарий в Чикаго през 1989 г.
 
Става ясно, че невероятната пластика ще донесе успех на Тери. И наистина е така, следват много участия във филмови и телевизионни програми. Фокс не обича да говори за пари, но в спектаклите, за които работи, са ангажирани хиляди танцьори и са с впечатляващи бюджети.

Докато поставя и танцува по цял свят, той запазва мечтата си да създаде собствено арт студио със съвсем нова концепция за класически и модерен балет. Голямото му желание се сбъдва през 2000, когато основава Underground Arts Connection. Оттогава през залите на студиото са минали много млади и талантливи танцьори, обучавани от авторитетни имена на модерния балет.

Заедно с Фокс във Варна отново по покана на Debut Dance Academy и балет Модел пристига и Ралица Хърли – преподавател и хореограф от Чикаго, САЩ. Тя идва като представител на Faubourg Scool Of Ballet. Ралица e преподавател с диплома от American Ballet Theater (ABT) и има опит в различните балетни системи каквито са Ваганова, Ceccetti, RAD Royal Academy Оf Dance System.

Ралица Хърли и Ани Ганчева- директор на Debut Dance Academy, работят задно по съвместни международни проекти с Тери Фокс и Faubourg Scool Оf Ballet.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички