Анимационерите сe развихриха за първи път със Светла басистка


Анимационерите сe развихриха за първи път със Светла басистка

4809

Сред събирането на Пиромания преди година и половина, ето ме сега и на поредното завръщане на Анимационерите.

Вярно, че свириха последно през януари 2011 в "Строежа" след също така порядъчно отсъствие. Е, сега са по в центъра, в по-голямата зала на столичния клуб Mixtape 5.

Докато стигнем до Анимационерите обаче, трябва да подгреем. Спонсорът е наредил над двеста бутилки от уискито си на двата бара. Чувствам се като в скандинавски магазин на държавния алкохолен монопол, където шишетата са наредени по същия начин и трябва да помолиш барманката, т.е. жената зад щанда, да ти подаде правилното.

От музикална страна подгряването започва с Bassquit - тежко електронната еднолична формация на Владо Ковачев. Освен всичко друго той е бил китарист на Сигарета, в която свиреха заедно с барабаниста на Анимационерите Владимир Василев. Bassquit пуска насечен ритъм и здрав бас, докато на челото му се вее пухкаво бяло приспособление, излязло най-вероятно от магазин за секс играчки. Постепенно хората в Mixtape 5 се увеличават от скромните 40 върху ламинирания паркет до на над сто.

След кратко включване от пулта на ShakerMaker, The Barbarones (Барбароунс) свирят леко депресивен, късно деветдесетарски алтернатив. Остават прилично впечатление, макар че като цяло само си стоят и си свирят. Другата събота правят концерт във Велико Търново, за който иска да ги следи.

И ето ги Анимационерите, които са вече 4+1, защото към тях се присъедини и Светлана Василева, сестра на барабаниста Владимир Василев и дългогодишна тур басистка на Моби (Moby). Помним я последно от Spirit Оf Burgas, когато Моби обясни: "Музикантите ми са от цял свят, но нека поздравим един човек, пътувал цели 30 километра, за да свири тук сега - Светлана Василева". Дамата кефи - свири си в единия ъгъл, а когато трябва, се усмихва мило и приятелски.

Вокалът Георги Згуров-Гурко казва "добър вечер" на многостотното множество чак преди третата песен - "Mystery". "Това е едно ново парче, което не сме записали, но сме пели много пъти", пояснява фронтменът.

Бандата се е маскирала с черни тениски - Гурковата рекламира пластамасовия плаж на Gorillaz, а тази на китариста Николай Бекриев-Заека направо свети според бийта. Той и Цветан Методиев на синтезаторите са си залепили черен изолирбанд под очите и приличат на Роки, преди да влезе в джунглата и да реже глави наред.

Гурко е във вихъра си - скача напред-назад, наляво и надясно, плъзга се по колене. На три пъти си признава "Аз бях", докато избива тъпанчетата на всички с микрофония, защото се навежда прекалено ниско към мониторите и фенките на първия ред. Даже им дава да изпеят един-два припева.

За изпълнението на парчето "Plus" от едноименния награждаван албум на Анимационерите Гурко вади от кулисите Свилен от Остава. Представя го като приятел на Заека, който от своя страна започва да прави всякакви маймунджълици пред камерите в подножието на сцената. За който е бил невръстен преди дузина години, по онова време Анимационерите, Остава, Bluba Lu, Babyface Clan (Бейбифейс Клан) и Уикеда бяха в лейбъла "Жълта музика". От онова време Анимационерите могат да се похвалят, че споменават в песните си Остава и Bluba Lu (Блуба Лу) например.

Реюниънът продължава повече от час и половина с един бис. Анимационерите изпяват доста парчета - "Electro", "O. B. 1", "Красива Лулу", "Love Beat", "Перката", "Сноуборд", "Карам като луд", "Контрабас", "Празна поща" (която Гурко представя като "мега хит… космически"). Правят и още една нова песен, вече записана заедно със Светлана Василева на баса. Сори - не разбрах името и не успях да докопам плейлиста накрая! Добре се получи този гиг.

А като за първи концерт, на който съм бил и не се пуши, направо беше супер!

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички