Drum And Jazz по Бalkansky


Drum And Jazz по Бalkansky

7370

Българската дръм-ен-бейс сцена си имаше своето събитие на седмицата, а защо не и на годината.

Организаторите от H.M.S.U. събраха за седми път родните фенове на фестивала Drum And Jazz. Домакин на събитието, което се състоя на 17 ноември, бе столичният парти център "4 км".

Фестът имаше два акцента, които го превръщаха в изява, много по-важна от обикновено дръм-ен-бейс парти. Две години след огромния успех на албума "Кукер", създателите на формацията Бalkansky щяха да представят новия си проект "Оренда". Другият - присъствието на знаменития Юта Джаз, в компанията на още именити гости и артистите на H.M.S.U. накуп.

Проект Бalkansky по план трябваше да се изяви около 23.30 ч., но се появи малко след полунощ. Eто ги героите: Иван Шопов, по-познат на феновете като Cooh, който е сърцето на проекта, занимаващ се с бас линията и електрониката; Иво Христов - арт концепция и продуцентство, както и дизайн на визията; уникалният музикант, композитор, изпълнител и интерпретатор - Теодосий Спасов, вече официален член на Бalkansky в пиесите на "Оренда".

Изумителен човек и артист е Теодосий Спасов. През всичките тези години, той създаде и сам участва в десетки различни музикални проекти, а кавалът му придаде всевъзможни настроения на всеки един от тях. За Тео няма значение кое време на деня е, каква е публиката, пред която свири, какъв е поводът... В сегашната си изява той дори показа уменията си на тромпет. Забележителен за мен е и с това, че, слушайки го, човек все остава с впечатлението, че "това" е екперимент, а "онова", голямото нещо, на което е способен, като че ли тепърва  предстои... Разбира се, това чувство може и да е заблуждаващо.

Иван Шопов твърди, че в "Оренда" е намерил по-уравновесеното си Аз. И това може би е така. Именно той дава името на проекта Бalkansky, с българското "Б". Когато обаче е самичък зад пулта, вече е Balkansky.

Някъде по средата на сета, представящ по-динамичните пиеси от "Оренда", на сцената се качи и народната певица Янка Рупкина. Колкото и странно да звуча на някого, според мен именно тя е най–голямото име от тримата и вероятно най-популярното в чужбина (благодарение на трио Българка). Сега установявам, че тя съвсем не отстъпва по смелост в експериментите на останалите от Бalkansky. Да пееш "Джоре Дос" и "Стоене Стоене" върху трудните бийтове на Cooh, изправен пред аудитория от 15-19-годишни, държащи бира в ръка, и в същото време да звучиш внушително, хич не е за подценяване. Вярно е и това, че, от едната страна на Янка беше Теодосий Спасов с кавала, а от другата - силната гайда на Иван Георгиев. Но певицата е доказала, че се справя страхотно във всякакви ситуации и публиката хареса непринуденото й поведение и страхотното пеене. В смисловата естетика, дала име на "Оренда". Духовен път, Практика, Концентрирано намерение за щастие, Свързване със същността ни от Светлина, Дъхът на Бога. Дали името е избрано правилно точно за този албум, мога да поспоря с измислилите го, но така или иначе това е мое лично мнение.

Което не пречи да твърдя, че "Оренда" е страхотен албум за слушане, истинско събитие на българския музикален пазар. 10 композиции, обединяващи в себе си традиционен фолклор и модерен електронен звук – мост между минало и настояще. Не малка заслуга за това има Теодосий. Не само като изпълнител на кавал в диска, но и като глас. Направо настръхвам, когато слушам "Пуста младост"!

Според очаването, британският гост Utah Jazz вдигна адреналина на присъстващите на партито с мелодичен дръм-ен-бейс.
 
В двете зали на центъра се изявиха и артистите от H.M.S.U., като Konspirator, EXo, acidtrip, Targy и, разбира се, Ogonek. Както лаконично обобщи Мирослава Вълчева (вярно перо на MySound.bg) във фоайето: Значи! Cooh/Balkansky, Теодосий Спасов и Янка Рупкина на сцената, чаша хималайски чай в ръка (от прекрасната малка заличка със свещи и лабиринта, в който бяха поместени лирики на Тарги) и носещия се от него аромат - дръм събитие един път.

Поздравления за H.M.S.U., не само заради това, че устискват в такъв труден момент за цялата българска музика, но и че организират събития, в които се усеща древен и силен български дух.

Дали тази година Drum And Jazz не беше по-скоро Drum And World, питам се аз (добрия смисъл!), като им стискам палци и занапред в начинанията, които са замислили.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички