Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Нина Николина и Магическите гласове на България с общ концерт

24.05.2018   MySound.bg
Нина Николина
Премиерата за България на първия и единствен до момента мултимедиен концерт-спектакъл на Нина Николина и хор Магическите гласове на България с народна музика ще се състои в столичния театър "Азарян" на 30 май.
 

В програмата са включени акапелни изпълнения на  "Излел е Дельо хайдутин", "Седнало е Джоре", "Бре, Петрунко", "Дилмано", "Полегнала е Тодора", "Мори айда, айда", " Вечеряй, Радо" и други. "Природата "диша" в песента, в звуците, в реденето на думите. Родопската песен носи мекотата на Родопите – планината, в която се вярва, че е роден легендарният певец Орфей. Красивата родопска песен "Излел е Дельо хайдутин" е българското "космическо" послание, избрано сред множество други музикални предложения да представи земната цивилизация. През 1977 златната плоча на "Вояджър" отлита и там е и тя, българската песен, съзвучна с Космоса", разказва консултантът на спектакъла доц. доктор Веселка Тончева от БАН.

С видеопослания в концерта ще се включат световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан. Визуализацията включва сцени от класически  български филми и картини на големи български художници, сред които Майстора, Златьо Бояджиев и Димитър КазаковНерон. 

На сцената ще се качат и Калин Вельов – перкусии и Димитър Тишев – акордеон и кларнет, които с народните певици ще представят композиции от проекта Pendara Ethno Project  - изумително съчетание на автентичен фолклор, екзотични ритми и диджей звучене. Проявата е със специалното участие на известната оперна певица Виолета Радомирска, която разнася славата на новото поколение оперни изпълнители по света, и пианистката Йоланта Смолянова.
 
"Това не е традиционен концерт, а мултимедиен спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни", казва режисьорката на спектакъла Любомира Костова. Тя, заедно с режисьора на мултимедията Ема Константинова и сценариста Георги Тошев, представят панорама от най-доброто на женските гласове на България през годините. Музикален продуцент е Нина Николина. Както MySound.bg вече писа, официална премиера на проекта се състоя в престижната концертна зала Cité de la musique в Страсбург, организиран по повод Българското председателство, на 9 март
 
Спектакълът, посветен на прочутите български гласове, ще гостува в Берлин навръх 24 май, Ден на славянската писменост и култура.
 
"Ще заложим много повече на ритмичните песни, ще има вокално разнообразие, ще представим различни фолклорни области на България", разкри Нина Николина.3191
100%
 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930