Певицата Рей счупи рекорд по получени награди БРИТ


Певицата Рей счупи рекорд по получени награди БРИТ

1063

26-годишната британската певица и автор на текстове Рей (Raye) счупи рекорда по получени музикални награди БРИТ (BRIT) на Британската фонографска индустрия, като спечели в шест категории, изпреварвайки Хари Стайлс, Адел и групата Блър, които имаха по четири, информираха световните агенции.

Галата се проведе в лондонската O2 Arena на 2 март.

Родената в Лондон изгряваща звезда (на снимката) спечели за най-добра песен ("Escapism"), за най-добър изпълнител, за най-добър албум - "My 21st Century Blues", за най-добър ар-ен-би изпълнител, най-добър нов изпълнител и най-добър автор на песни на годината. Тя записа името си в историята на тези отличия, като се превърна в първата жена – носител на приза за автор на годината. Той е специален и се връчва преди официалната церемония. Категорията "Автор на годината" е нова - датира от 2022 г., и победителят се определя от експертно жури. Предишните призьори са Ед Шийрън (Ed Sheeran) и Кид Харпун (Kid Harpoon). Със 7 номинации, Рей изпревари Крейг Дейвид (Craig David), Горилаз (Gorillaz) и Роби Уилямс (Robbie Williams), които държаха предишното постижение с по шест номинации за една година. Изпълнителката изпрати една от най-успешните си години в професионален план и седемте номинации го доказаха. Тя издаде дебютния си албум "My 21st Century Blues" в началото на февруари 2023 г. Години наред младата изпълнителка се бори да пробие в индустрията, като крайният резултат е повече от впечатляващ. Британката също така е и успешен автор на песни - композирала е за Джон Леджънд, Чарли ЕксСиЕкс, Little Mix, Нормани, Ели Голдинг и Калид.

Вокалистката, чието истинско име е Рейчъл Агата Кийн, се беше изправила срещу шест други изпълнителки от общо десетте номинирани в неутралната по отношение на пола категория за най-добър изпълнител след спора миналата година. Нито една изпълнителка не се оказа в краткия списък в категорията през 2023 г., след като година по-рано за първи път бяха обединени категориите за най-добър изпълнител от женски и мъжки пол. Това накара председателя на Британските награди Дамиан Кристиан да се оплаче от "разочароващата липса на женско представителство", обвинявайки за това недостига на отговарящи на условията издания на големи женски звезди през 2022 г. Тази година краткият списък беше разширен от пет на десет и включваше Дуа Липа и Джеси Уеър, новото лице Оливия Дийн, носителите на наградата Mercury Little Simz и Arlo Parks, както и самата Рей.

Певицата, която изпълни комбинация от свои песни, включително "Ice Cream Man" и "Escapism" по време на шоуто, се разплака на сцената и се извини с думите: "Грозно плача по националната телевизия". Приемайки отличието за най-добър нов изпълнител, тя нарече победата си "смайваща" и добави: "Това е диво". "Какво всъщност се случва в момента? - каза развълнуваната певица - Артистът, който бях преди три години, не би повярвал на гледката, която вижда днес. Аз контролирам ситуацията, сега съм си собствена шефка". "Всичко, за което някога съм мечтала, е да бъда артист, а сега вече артист с награда за албум на годината. Благодаря ви толкова много", сподели още звездата в препълнената зала.

Jungle бяха обявени за британска група на годината, докато в жанровите категории групата Bring Me The Horizon взе наградата за най-добър алтернативен рок, Дуа Липа бе отличена за най-добро поп изпълнение, Casisdead спечели най-доброто хип-хоп/грайм/рап изпълнение, а Калвин Харис беше тазгодишният победител в танцовото изпълнение, нареждайки още едно подобно отличие в творческата си биография. В международните категории "Flowers" на Майли Сайръс беше обявена за най-добра песен, boygenius - за най-добра група, а SZA си тръгна с приз за най-добър изпълнител.

Още - ТУК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички