Контрол се завръщат с концерт и нова песен


Контрол се завръщат с концерт и нова песен

6465

Контрол - предвожданата от Кольо Гилъна култова група, ще излезе отново пред феновете на голям концерт по случай 5-я рожден ден на "Тангра  Мега Рок".

Шоуто е в столичната зала "Универсиада" на 24 март.

Формацията Марк Фогос Скастърс (Mark Foggo's Skasters) пристига за събитието със специален полет от Амстердам, съобщават организаторите.

Междувременно Контрол изразиха амбицията си да влязат в студио и да запишат чисто ново парче, което да се появи в седмиците преди изявата. Те събраха феновете си - отново благодарение на "Тангра Мега Рок" - с Култур Шок (Kultur Shock) и Перо Деформеро (Pero Defformero) на 1 декември 2009.

Други новини и информация за билетите - съвсем скоро.

Фронтменът Кольо Гилъна, чието истинско име е Николай Йорданов, и Владимир Попчев - Унгареца (бас, вокал, автор на текстове) създават бандата в София в началото на 1988, дебютирайки на живо на 15 март същата година.

Студийният им прощръпулник е съвместна тава: Контрол/ Нова Генерация, БГ Рок 1 (Балкантон, 1989)

Първата лястовичка в тази поредица на "Балкантон" е неоспоримо доказателство, че в България е имало перестройка. Защото това е единственото обяснение за появата на тези плочи. И може би – едно от оправданията за съществуването на Комсомола.

Музикален продуцент на поредицата БГ Рок е Кирил Маричков и решението му да започне именно с Контрол и Нова Генерация бе удар в десетката. Защото парчетата на тези две отдавна култови банди се разпространяваха върху нелегални концертни буутлези и разбиваха на пух и прах "младежката вяра в светлото комунистическо бъдеще".

Двете страни на плочата са като театралната символика на сълзата и смеха. От едната е шумният и предизвикателен траш-кор-пънк на Кольо Гилъна, Владо Унгареца, Тони, Крезо и Владо Попа, а от другата – мрачните звуци на Димитър Воев и компания, обгърнали неповторимата лирика на така рано напусналия ни поет.

Вербален хит от този период ще си остане хвалбата на Гилъна, който обясняваше на несъществуващото вече "Синьо кафе" в центъра на столицата: "И да знаете, нашата страна от плочата се купува повече!"

Без да сте чули обаче "Свобода", "100-150" и "Обичам те, мила" на Контрол (или "Само двама" и "Ледове" на Нова Генерация), трудно ще си представите духа на онова време.

Магистралното за Контрол парче "Леле, како" се появи по-късно.

Кольо Гилъна артистично се изяви наскоро в благотворителното шоу "Великолепната шесторка".  

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички