Български гласове–Ангелите приветстват фадото на Антонио Замбужо


Български гласове–Ангелите приветстват фадото на Антонио Замбужо

4933

Фините меломани у нас имат повод за същински празник.

Предстои им да станат съпричастни към срещата на две култури - португалската и българската. Първата от тях ще бъде представена от екзотичния португалец Антонио Замбужо (Antonio Zambujo), а родната - от световноизвестния хор Български гласовеАнгелите, дирижиран от доцент Георги Петков.

Съвместната им изява е организирана от "ДжаZZ Плюс" в столичната зала "България" от 19.30 на 19 юни, неделя. 

Съпроводен от музикантите Бернардо Куото - португалска китара, Жоао Баптиста да Луз Монтейро - кавакиньо  и  Рикардо Круз - контрабас, Антонио Замбужо ще отведе публиката на романтично-меланхолично пътешествие с новия си - четвърти пореден албум, "Guia". Специалната изненада, подготвена от артиста (вляво на снимката), е появата на нашия хор за общо изпълнение на "Chamateia" от предишния проект на госта - "Outro Sentido" (2010).
 
Песента е акапелна (в стил уърлд мюзик), а нейният авторски аранжимент е дело на Георги Петков. Записана е в Португалия по покана на Антонио през 2008 и е включена в неговия най-успешен проект. Певецът я представя пред публика заедно с "Български гласове –Ангелите" в съвместни концерти на Азорските острови и Португалия през 2009. В град Бежа песента предизвиква истински фурор и е изпълнена на бис.

Красивите мелодии, чувствени интерпретации и топъл глас на Замбужо го нареждат сред авангарда на съвременните фадо изпълнители - с оригинална нова поезия и отличаващи се аранжименти. Той притежава уникален глас и стил и е най-известният млад португалски певец днес. Освен че има музикално образование - учил е класическа китара и кларинет, той расте с музиката на своя роден край Алентежо - с типичното за този район на Южна Португалия мъжко хорово пеене и влиянията, които то е придобило от съседна Северна Африка. Като се прибави и неутолимата му страст към джаза и бразилската музика, готовността да експериментира при избора на инструментация, да прави неочаквани колаборации с артисти като българския хор Български гласове – Ангелите например, както и с водещи бразилски и португалски изпълнители, Замбужо се заяви като артист, който разширява хоризонта на традиционното фадо, същевременно оставайки верен на неговите корени.

"...когато слушаш Замбужо, има нещо по-дълбоко, нещо, което не се улавя на пръв поглед. Той е млад фадо изпълнител, който, макар и обърнат към традицията, ни кара да се замислим за Жоао Жилберто и за всичко онова, което идва в бразилската музика с него", споделя великият бразилски певец Каетано Велозо, помагайки ни да проумеен защо Замбужо не е просто традиционен фадо певец, а нещо повече, нещо различно всъщност.

Антонио се ражда в Бежа през септември 1975. Израства сред песните на този край на Португалия. Казват, че Алентежо е едно от най-красивите кътчета на страната, особено през пролетта, когато цъфтят дърветата. Младежът диша този въздух, пропит с канте алентежано, което се загнездва у него и се усеща в по-късно оформилия му се стил на пеене.

Женският хор Български гласове Ангелите е сред най-популярните български хорове зад граница. Стотици са  изнесените самостоятелни концерти в едни от най-престижните концертни зали и катедрали по целия свят, както и моногобройни изяви в медиите: CNN, RAI, RTP, CBS, ZDF, ORF и много други. На световния музикален пазар има 10 CD и DVD. Мениджър на хора от създаването му до сега е Таня Андреева.

Музикантите, дирижирани от Георги Петков, са участвали в десетки международни проекти по покана на световноизвестни музиканти като Адриано Челентано, Боби Макферин, Фил Колинс, Еди Джобсън, Енрике Моренте, Антонио Замбужо, Донна Роса, Чийфтънс, Михаил Алперин и Московско арт трио, Хун-Хур-Ту от Република Тува, Окай Темиз, Сезен Аксу и Бурхан Оджал от Турция, Фанфарe Чокарлия от Румъния, Мария Фарадури и Савина Янату от Гърция

Доцент Георги Петков е преподавател в департамент Музика на Нов български университет. Художествен ръководител и диригент на женския хор "Български гласове – Ангелите", от 1999. Диригентските изяви на Георги Петков обхващат над 600 концерта у нас и в чужбина. Композиторското му творчество включва над 200 заглавия, част от които се тиражират от световни музикални компании. Отличителна черта на творчеството му  е постмодерното мислене и творбите в стил World music.

Като композитор и аранжор е работил по покана и в съавторство със световноизвестни музиканти – Адриано Челентано, Боби Макферин, Енрике Моренте, Антонио Замбужо, Донна Роса, Окай Темиз, Бурхан Оджал, Николас Ленц от Белгия и други. За свои вокални творби Петков е печелил международни награди.  Създател  и композитор е на оригиналния Студентски смесен хор Фолк-джаз формация на НБУ. Основател на многогласния Народен хор при НМУ "Любомир Пипков", София.

Концертът се осъществява с любезната подкрепа на Посолството на Португалия и Институто Камоеш.

Билети - в мрежата на: http://ticketplus.bg

в "Дюкян Меломан", на касата на зала "България", в магазините "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис".

Още - на:

http://antoniozambujo.jazz-plus.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички