Спечели книгата Елегия за Дейвид Боуи на Евгений Дайнов


Спечели книгата Елегия за Дейвид Боуи на Евгений Дайнов

3664

Специалното новогодишно издание на любимата ви рубрика "Спечели с MySound.bg" продължава.

Този път изкушението е от нашите приятели в издателство "Милениум", в чийто каталог се появи книгата на политолога Евгений Дайнов "Елегия за Дейвид Боуи".

Двама от вас получават уникалния шанс да се сдобият безплатено с творбата за митичния британец, който се завърна с албума "The Next Day" през 2013 година.

Имената на късметлиите ще бъдат изтеглени на принципа на томболата в редакцията сред всички, дали верен и навременен отговор на въпроса:

Как се нарича рок бандата, в която Дайнов се подвизава като китарист, композитор и текстописец?

Пишете на:ivokitsov@yahoo.com

Subject: Za igrata/Bowie

Очакваме до 08.00 ч. на 7 януари, вторник.

Оставете и GSM номер за обратна връзка.

Всеки има право да участва само по веднъж.

Правилния отговор, както винаги, можете да откриете в MySound.bg!

"Да се справим със задачата да пишем за Боуи е да го схванем такъв, какъвто всъщност е: артист от ХХІ век, озовал се на Земята в разгара на ХХ век и поставил под въпрос всичко, в което земните жители по онова време вярват", това заявява Евгений Дайнов в най-неочакваната книга, която сме смятали, че ще напише – "Елегия за Дейвид Боуи".

Известният политолог разказва за любимия си изпълнител и неговата музика, но през историята на неговия живот той разказва за промените в света през последните близо 70 години. Годините, през които Боуи претворява музиката, налага нови стилове, но и предвещава световни събития, които се случват години по-късно, като терористичните атаки на 11 септември 2001, ужасните събития в затвора Гуантанамо, американските войници, гаврещи се със заподозрени, талибаните, взривяващи западните военни и т. н.  Според Дайнов обаче Дейвид Боуи е предвестник и на философски течения.

"Боуи започва като хипи и продължава като безмилостен анализатор на "системата". По-късно, когато долавя постмодерното пропукване на света, предлага на публиката възможността да си конструира различни свои светове от парчетата на разпадащата се реалност. В крайна сметка обаче системата побеждава – успява да подчини разпада на себе си, превръщайки го в калейдоскоп от лъскави парченца риалити. Потъналите в това риалити хора напускат територията на човешкото и отварят вратите към онова, за което властта винаги е мечтала – връщане на простите отношения господар-слуга, характерни за Средновековието", пише Дайнов. Според политолога Боуи е един от вдъхновителите на хората, които окупираха Уолстрийт, повеждат бунт за опазване на природата и се обявяват срещу мафиотските правителства.

Ето и отрязък от парчето "If You Can See Me", в което,според Дайнов, личи презрението на Боуи към идеологията на банкерите от 90-те ("Алчността е добродетел"), довела до световната финансова криза от началото на ХХІ век:

"Аз ще взема земите ти и всичко под тях.
Праха от студени цветя в затвор от тъмен прах.
Аз ще изтребя твоя род, който произхожда от неверието.
Аз съм духът на алчността, повелителят на кражбата.
Аз ще изгоря всичките ти книги и проблемите, създавани от тях.
Ако ти ме виждаш, и аз те виждам..."

Междувременно, все още може да тестваш късмета си за:

- луксозен календар на "София Мюзик Ентърпрайсис" (Sofia Music Enterprises)

Виж КАК

- книгата "Боб Дилън:по магистралата на живота" в каталога на издателство "Махалото"

Повече ТУК

Не изпускай празничните издания на любимата си рубрика!

Успех на всички!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички