Романът на Ник Кейв Смъртта на Бъни Мънро излиза и у нас


Романът на Ник Кейв Смъртта на Бъни Мънро излиза и у нас

10690

Година след страховитото завръщане на Дъ Бед Сийдс (The Bad Seeds) с "Dig, Lazarus, Dig!" и докато чакаме новата хедонистична лудница с марка Грайндърмен (Grinderman), получаваме дозата си Ник Кейв (Nick Cave) в леко необичаен вид – 250 страници налудничава красота, секс и житейски прозрения.

Излизането на новата книга на барда - "Смъртта на Бъни Мънро", е страхотно събитие само по себе си, а появата й на 5 октомври в превод на български е още един огромен плюс.

Книгата ще бъде на литературния пазар у нас от утре, 5 октомври, информираха от "Прозорец", в каталога на чието издателство е творбата.

Нейната официална премиера ще се състои от 19 ч. в столичния рок бар "Фенс", а в ролята на Ник Кейв и Дъ Бед Сийдс ще се подвизават Уикеда, начело с харизматичния си фронтмен Ерол Ибрахимов.

"На този, който не знае нищо за Ник Кейв, ще кажа да прочете "Смъртта на Бъни Мънро", защото авторът ще го заведе на места, където е страшно да отидеш, но ще е жалко да ги пропуснеш", обяснява преводачката Мария Михайлова на въпроса как би препоръчала творбата, на когото името Ник Кейв не говори абсолютно нищо.

„Географска карта на човешкото сърце във всичките му крайности” – така наричат голямото завръщане на Ник Кейв в литературата
броени седмици след световната му премиера. Произведението привлича огромен читателски интерес, а предварителните отзиви са наистина обещаващи, сравненията се люшкат между Кормак Маккарти и Франц Кафка.

- Бъни, момчето ми, аз съм най-добрият!
Той чува как детето казва: “Всички мислят, че си най-добрият, нали, тате?”, но подминават една автобусна спирка с реклама на най-новата линия бельо на Кайли Миноуг за магазини “Селфриджис” - “Love Kylie”. Бъни се мъчи да си спомни какво му каза Пудел, че е прочел в нета за Кайли, но нещо му се губи. Вместо това усеща прилив на кръв, инфектирана и настоятелна - тупти в крайниците, а пръстите му пулсират на волана. Той поглежда сина си.

- Мога даже да продам велосипед на баракуда! - казва Бъни и Бъни-младши прихва. - Не... не... мога да продам цели два велосипеда на баракуда!

Момчето вдига поглед към баща си, забелязва лекотата, с която той преодолява уличния трафик - с едната ръка на кормилото, лакътят стърчи от прозореца, брилянтното му чувство за хумор и как може да накара всеки да го хареса, дори напълно непознат, първокласната му усмивка, тъмните, обгръщащи слепоочията очила, вратовръзката с анимационните зайци, невероятната лимба начелото, цигарите и всичко около куфарчето с мостри.

- Ти си удивителен, тате! – възкликва.
Бъни измята глава.

- Да му се не види, момчето ми, мога да продам барака, пълна с велосипеди! - И се разсмива, а после изведнъж се сеща какво каза Пудел за Кайли – прочел в някакъв блог, че Кайли гърмяла като абсолютен фишек в леглото и че май нямало нещо, което не би направила! Леле, малката е ненаситна!

Бъни поглежда бегло смачканата хартийка, която се търкаля в краката на Бъни-младши, озъбва се, извръща очи, сменя енергично предавките, натиска газта и казва:

- Имаш още много да учиш.
- Знам, тате - отвръща момчето.

Двайсет години след романа си "И магарето видя ангела" (и десет след появата му на български), Кейв отново провокира своите почитатели като разказвач. Той продължава търсенията си в дълбините на мрачното и този път ни разказва историята на Бъни Мънро - нарцистичен търговец на козметични продукти, самозван прелъстител, внезапно оказал се и самотен родител. Пътешествието на Бъни към неговата смърт ни разкрива един едва докосващ реалността свят, изпълнен с халюцинации, натрапчиви мисли, фрагментарни женски образи. Читателят се люшка от пълно отвращение към героя до искрено съчувствие и обратно...

Независимо дали борави с ноти или с думи, магнетичният Ник Кейв върви по най-краткия и опустошителен до болка път към сърцата на своята публика.

Никълъс Едуард Кейв (роден на 22 септември 1957) е австралийски музикант, автор, сценарист, художник и понякога актьор. Най-известен е като фронтмен на рок бандата Дъ Бед Сийдс, но и от своя проект Грайндърмен. Музиката му се отличава с предизвикателни текстове и специфичен стил, белязан от разнообразни влияния.

Като писател Кейв добива популярност с романа си "И магарето видя ангела" ("And Тhe Ass Saw the Angel", 1989), както и с въведението към "Евангелието на Марк", съпътстващо едно от изданията на Библията.

"Смъртта на Бъни Мънро" е ударното му завръщане в света на художествената литература.

Понастоящем Ник Кейв живее в Брайтън, Англия.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички