Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Музика под звездите в памет на професор Милчо Левиев в НБУ

16.07.2020   MySound.bg
Вики Алмазиду на сцената

Емоция и джаз представиха участниците в галаконцерта на майсторския клас на Вики Алмазиду.

Заключителният концерт, посветен на професор Милчо Левиев, се проведе на откритата сцена в двора на Нов български университет. 16 млади певци, участници в майсторския клас, гост-изпълнители и музиканти превърнаха вечерта в истински празник на джаз, поп и уърлд музиката.

"Този клас се посвещава от мен, от НБУ, от всички наши студенти и музиканти на нашия учител, ментор, приятел, на различния, но честният, на смелия, на дръзкия, на прямия в живота и музиката човек. На човека, който зачиташе най-вече приликите, а не разликите между хората, музиките, религиите и  расите. Това се усеща и струи в неговата музика, и всички ние го чуваме. Тя е достатъчно нестандартна, какъвто беше и самият той – Милчо, нашият Милчо. Милчо Левиев!" (https://www.youtube.com/watch?v=9M7PK6e24fE). С тези думи Вики Алмазиду откри галаконцерта, в който бяха представени някои от емблематичните произведения на Милчо Левиев - "Bulgarian Folk Song", "Don’s Song" и "Shadow" в изпълнение на Вики Алмазиду.

Трима от възпитаниците на майсторския клас – Ралица Тонева, Евангелия Теодора Кукра и Мария Димитрова, получиха стипендии от фонд "Милчо Левиев и Вики Алмазиду". Нов български университет връчи специална награда на Сияна Калоянова.

Галаконцертът беше съпроводен от джаз бенд, съставен от известни български музиканти, участвали в предишни майсторски класове на Левиев и Алмазиду, сред които Велислав Стоянов (тромбон), Юлиан Янев (пиано), Тодор Бакърджиев (тромпет), Виктория Кирилова (бас), Исак Бенбасат (ударни инструменти), Александър Михайлов (саксофон и кавал), Александър Васев (пиано) и други.

Вики Алмазиду и Милчо Левиев провеждат Лятна музикална джаз академия в Нов български университет от 2006 година. Двамата дълги години се грижеха за израстването на младите таланти чрез тази платформа в НБУ.

След смъртта на маестро Левиев, Вики Алмазиду продължава мисията му да среща младите музиканти със стандартите на джаза.2353
100%
 

Август ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031