Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Спечели новата книга на професор Евгений Дайнов

30.12.2020   MySound.bg
Корицата на Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп
Както обещахме, специалната коледно-новогодишна поредица на любимата ви рубрика "Спечели с MySound.bg" продължава и през януари.

Предложението и този път е от нашите приятели в издателство "Прозорец", в чийто пребогат каталог се появи книгата "Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп" на професор Евгений Дайнов. Двама от вас получават уникалния шанс да се сдобият с интригуващото четиво, в което политологът анализира последните десетилетия предимно през рок музиката. Имената на късметлиите ще бъдат изтеглени на принципа на томболата сред всички, дали правилен и навременен отговор на въпроса:

Как се нарича първата банда на Евгений Дайнов, която сформира в България?

Крайният срок е 14.00 часа на 7 януари, четвъртък.

Пишете на: ivokitsov@yahoo.com

Subject: Za igrata/Daynov

Оставете GSM номер за обратна връзка.

Всеки има право да участва само веднъж.

Верния отговор - както винаги, ще ви подскаже MySound.bg!

Щастливците ще получат известие как точно книгата да стигне до тях.

Рубриката ни "Спечели с MySound.bg" продължава, но шансът е на страната единствено на активните и любознателните!

Успех на всички!*

"В края на 50-те и началото на 60-те години се ражда ясен пакет идеи що е то човек и как да живее. 1962 година ми е основната дата, когато пиша, че има едно такова сътресение на духа. Бийтълс изкарват "Love Me Do…" Така професор Евгений Дайнов въвежда в проникновеното си изследване. "60 години по-късно виждаме, че мирът не доминира в света, а войната е рутинен, всекидневно употребяван инструмент на политиката... Да, ние живеем във време, което не е любов и мир, а омраза и война", заключава авторът.

Всяка история е история на идеите, които са мотивирали хората да правят едно, а не друго. През 1962 година настъпва силен трус в идеите на епохата. Започват Шейсетте. Техният лайтмотив е, че хората, веднъж освободени от външни пречки като индивиди, ще се съберат в едно ново общество, основано върху братството, радостта и солидарността: "Любов и мир". Половин век по-късно, към 2016 г., внезапно се озовахме в свят на "Омраза и война". Тази книга намира отговор на въпроса: "Къде сбъркахме?", като проследява развитието, раздробяването и мутирането на идеите от Шейсетте в тяхното "друго": как от проекта за световна солидарност между свободни индивиди се стига до груповия сепаратизъм, който доминира днес. Основната арена, на която се развива анализът, е тази на рок музиката и свързаните с нея култури, но включва и изкуството, белетристиката, киното, модата, политиката, философията и икономиката.

Работят ли метафорите от времето на Желязната завеса и днес? Политологът вижда историческа несправедливост във факта, че "в момента, в който ние влязохме в Запада като част от него, в НАТО и ЕС, решихме да ставаме западни хора, самият Запад вече беше много по-лоша версия на онова, което е бил 60-те, 70-те години. Западът се отдаде на безумно хищническо потребителство, вражда между хората. Беше им обяснено, че единственото, което могат да правят, е да се конкурират на пазара. И Западът беше доста по-малко уютно място, когато влязохме в него - коментира авторът - Както пише Вацлав Хавел, вече трябва да се преоснове не само Изтокът, а Европа – хората да се харесват помежду си. В края на 80-те години до средата на 90 се породиха идеи, точно обратните на тези на хипитата – че свободният индивид не съществува, хората са части от племена, от кошери. И тези кошери,  тези племена се сблъскват помежду си в Европа. И в Америка наблюдаваме същото. Трябва да се върнем към елементарни неща – хората са и индивиди, и част от общности, които създават, за да се харесват. Не са по природа унгарци, които трябва да мразят белгийците, или републиканци, които трябва да мразят демократите. Счупен е гръбнакът на онова, което въплъщават Тръмп и Орбан като племенни вождове", обобщава професор Дайнов, чието име меломаните свързват с рок музиката.

*Предоставената лична информация е защитена и ще бъде използвана само за нужната идентификация на спечелилите, без да бъде предоставяна на трети лица, като ще се съхранява при необходимите условия за конфиденциалност.

Междувременно, още не е късно да пробвате късмета си за сборника "Вечните образи на Англия".

Вижте как ТУК.


2762
100%
 

Август ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031