Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Аз, Буки, Вяди… от Тодор Григоров - Терес

29.05.2021   MySound.bg
Обложката на Аз, Буки, Вяди..

Предаването "Картини от една изложба" продължава представянето на български автори в дните около нашия национален празник 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, като сега ще прозвучат слова на старобългарски от Златния век на българската култура в изпълнение на знаменити български музиканти.

Ето за какво става дума. В началото на 80-те години на миналия век интересът на именития бас Никола Гюзелев към български творби се пренася върху кантатно-ораториални произведения, за да стигне до литургичната музикална литература. Така приема да изпее музиката на малко известен дори в софийските музикални среди певец от Националния филхармоничен хор Светослав Обретенов: "С автора, колега от Капелата, ме запозна Георги Робев. Седнахме при пианото и... изпях кантатата "О писменехь" от раз. Хареса ми, привлече ме звучността на старобългарския език – никой досега не беше пял на него до момента! – и Тошко написа останалите две кантати, които ми посвети".

Авторът Тодор Григоров - Терес е дългогодишен хорист и солист на тогавашната Българска хорова капела Светослав Обретенов, възпитаник на Духовната семинария и Академия, собственик на редица непознати на учените сборници с религиозни песнопения от предосвобожденски български автори. През 70-те години на XX век той има основна заслуга за навлизането на сакрални български произведения в репертоара на Капелата, и тогава, през 1972 г., той завършва кантата "О писменехь", която по-късно представя на Никола Гюзелев, за да я допълни по негова препоръка с още две кантати.

В трикантария за бас, смесен хор, ударни и клавишни инструменти "Аз, Буки, Вяди..." за първи път в нашата музикална литература се включват и изпълняват текстове на старобългарски език. Това са анонимната "Похвала за Цар Симеон" от ХІ в., "Азбучна молитва" на епископ Константин Преславски и "О писменехь" на Черноризец Храбър.

През 1984 година в зала "България" това паметно произведение е записано от Никола Гюзелев, Националния филхармоничен хор Светослав Обретенов с хормайстор Любка Пешева и оркестър, като диригент е Методи Матакиев.
 
Сергей Шишов ще представи албума "Аз, Буки, Вяди…" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 29 май, след новините от 21.00 ч. по предложение и с безценното съдействие на изтъкнатия наш изследовател и журналист Владимир Гаджев.1340
100%
 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930