Saxuality: Кенди Дълфър на Банско 2009


Saxuality: Кенди Дълфър на Банско 2009

9046

Международният джаз фестивал в Банско ще се състои по традиция и тази година от 8 до 13 август.

В афиша на дванадесетото издание на събитието се откроява Кенди Дълфър (Candy Dulfer).

Холандската саксофонистка и вокалистка и нейният бенд ще свирят на градския площад "Н.Й. Вапцаров" на 11 август, съобщиха организаторите.

Ефектната дама излиза в съпровод на Ulco Bed (китара), Ronald Kool (кийборди), Manuel Hugas (бас), Joost Kroon (барабани), Chance Howard (кийборди, вокал), Leona Phillipo (вокал) и Jan van Duikeren (тромпет).

Кенди е родена в Амстердам, Холандия. Баща й е известният джаз саксофонист Ханс Дълфър. Започва с барабани - на 5 години. Свири на саксофон от седемгодишна, на четиринадесет вече е лидер на своята група Фънки Стъф. Още тийнейджърка, Кенди записва за световни компании, а на двадесет вече обикаля света. Тръгва със сопрано сакса, по-късно преминава към алта, който е любимият й инструмент и досега.

Нейният първи запис - "Saxuality" (1990), е изключително успешен в Европа и САЩ, номиниран е за "Грами" и получава златен сертификат за над милион продажби по света. Капацитетите определят дебюта й като "астрономически". Звездна е и съдбата на нейния проект "Sax-A-Go-Go" (1993).  

В Америка става популярна благодарение на Принс, който я кани в проектите си и така Кенди бързо печели известност. И до днес често я наричат "момичето на Принс", а тя продължава да бъде предпочитан от него изпълнител на саксофон. Освен за Принс, тя е записвала за Дейв Стюърт от Юритмикс, Мейсео Паркър, Бионсе, Пинк Флойд, Чака Кан, Дейвид Санборн, Маркъс Милър, Алън Парсънс и много други.

Нейната първа съвместна работа с Дейв Стюърт е "Lili Was Here", която става № 1 по цял свят през 1989. През 1999 те работят заедно над саундтрака на "Cookie's Fortune" - филм на Робърт Олтмън.

През 2002 правят европейско турне, в което солист е реге звездата Джими Клиф. Досега Дълфър е издала повече от десет албума. В тях русокосата дива синтезира рок и фънки бийт, блус, поп и джаз. Последният й проект - "Funked Up & Chilled Out" (2009), е - особено в своя двоен формат, страхотен микс от тези стилове, плюс модерна електроника, констатира безпогрешното ухо на MySound.bg.

Изпълнителката пристига в Банско след три големи концертни обиколки - в Япония, Европа и САЩ.

Предишният път тя се изяви у нас през 2007 по покана на "БГ Саунд Стейдж" като специален гост на проекта Кроникълс Ъф Еври Дива, банда луди жени - Шийла И, Кат Дайсън, Ронда Смит и Касандра О’Нийл.

"Да, макар самата аз да съм свързана по-скоро с американската музика и да слушам повече хаус, соул и блус, начинът ми на мислене е доста холандски – в смисъл на съчетаване на много различни неща в парчетата. Това за мен е съвсем естествено, защото съм израсла с китайски деца, с чернокожи хлапета, с бели малчугани, с хора от Индонезия; баба ми беше германка и всички тези култури са моята култура", обясни Кенди тогава.

Всичко за нея - на www.candydulfer.nl

В афиша на първата фестиална вечер са Васил Петров с Мери Танева и Биг бенд Благоевград, чешко-словашкото трио на Otto Heijnic и английската певица и композитор Клeър Тийл.

Събитието е в рамките на пет дена и ще продължи до 13 август.

Всички концерти са със свободен вход.  Започват от 19.30 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички