Животът на Боб Марли. Хвани огъня!


Животът на Боб Марли. Хвани огъня!

6236

Издателство Махалото” има удоволствието на представи на българската публика удивителната история на реге звездата Боб Марли (Bob Marley) – „Хвани огъня” от Тимоти Уайт.

Преводът е на Анна Христова. Творбата предлага цели 512 страници увлекателно четиво. Цена: 30 лв.  

Хвани огъня: Животът на Боб Марли” е най-уважаваната и популярна книга, посветена на реге културата и нейния най-велик син – Боб Марли. Претърпяла десетки издания на много езици, тя често е наричана „библия за регето” и „стандарт в писането на музикални биографии”, но истинската оценка за качествата й идва от многобройните читатели, които я определят като „задължителна” за всеки музикален фен. С тях се съгласява и академичната общност, когато „Хвани огъня” е включена в списъка с препоръчителна литература на престижния университет „Харвард.

Боб Марли – суперзвездата на регето и истинска културна икона – е световнопризната фигура както заради таланта му на музикант, така и заради неговото огромно социално и политическо влияние. Възхваляван от критиката и обожаван от почитателите си, хипнотизиращите му реге химни го превръщат в герой от митична величина, чийто ореол десетилетия след смъртта му продължава да вдъхновява и очарова. Но докато телата на зрителите пулсират в ритъма на регето, и при цялата слава на Марли, направо е удивително колко малко всъщност знаем за него – за тематичните послания в музиката му, за влиянието на ямайската култура върху нея и за ролята, която неговата растафарианска религия има във всичко това.

Произведението категорично е обявено за най-изчерпателната биография на реге иконата. Странният остров Ямайка с неговите магии, космически съвпадения и трагичен фатализъм е описан с талантлив и точен замах, напомнящ най-доброто от Габриел Гарсия Маркес. Авторът превръща текста в истинско пътешествие и ни повежда през криволичещите пътеки на вечното изкуство и неговите пророци – онези, притежаващи способността да възпеят радостите и скърбите си и да докоснат всяко сърце.

В българското издание са включени над 100 архивни фотографии, кратка история на растафарианската религия и отделна глава за живота на император Хайле Селасие І.

Тимоти Уайт е журналист и дългогодишен главен редактор на музикалното списание „Билборд”, където пръв създава класация за реге албуми. Освен това той е популярен автор и в други престижни издания като„Ролинг Стоун” и „Ню Йорк Таймс”. Специфичният му стил разкрива безмерно разбиране, съпричастност и страст към музиката, а „Хвани огъня” събира в себе си целия му талант и отдаденост, превръщайки се в делото на неговия живот. Книгата е плод на многогодишен изследователски труд, лични разговори с Боб Марли и твърдата вяра, че понякога музиката наистина може да ни спаси.
 
„Истинската книга за Боб Марли.”, писа Лиса Робинсън в „Ню Йорк Поуст”.

„Сдържан, потаен, горд и забавен, в тази книга Марли е пресъздаден като човек и престава да бъде само певец-легенда с пронизващ поглед, умрял прекалено бързо и прекалено млад... Един от най-живите портрети на музикант, правен някога.”, отбеляза Кен Тъкър в "Найт Райдър Нюзпейпър".

"Благодарение на таланта и отдадеността на Тимоти Уайт, тази биография не е просто информативна, а поглъщаща.", твърди Джон Уейнър в "Ню Йорк Таймс Бук Ревю".

Още - на:

www.mahaloto.net

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички