Крале, принцове и президенти аплодират Лос Ромерос


Крале, принцове и президенти аплодират Лос Ромерос

1064

Класик ФМ М-Тел оркестър открива деветия си концертен сезон на 6 октомври.

Организаторите от "Кантус Фирмус" и "Класик FM радио" са поканили за първото събитие прочутия китарен квартет Лос Ромерос (Los Romeros), известен като Кралското семейство на китарата. След изключителния успех на Пепе Ромеро, който възхити публиката в зала 1 на НДК през декември 2007, сега ансамбълът идва у нас в пълния си състав – Селин, Пепе, Селино и Лито.

Музикантите ще се изявят на същото място - зала 1 на НДК.

Програмата им е разделена в две части – в първата Лос Ромерос ще свирят без оркестър. Повечето пиеси тук са транскрипции на известни мелодии на испански композитори. Сред тях са Томас Бретон и Херонимо Хименес - автори на сарсуела – вид испанска национална опера. Една от пиесите в тази програма – "De Cadiz a la Habana" ("От Кадис до Хавана") е написана от самия Пепе Ромеро. Тя е израз на почитта му към фламенко изпълнителите Кармен Амайя и Аугустин Сабикас.

Във втората Лос Ромерос ще се представят заедно с Класик МФ М-Тел оркестър и диригента Григор Паликаров. Заедно ще изпълнят "Concierto Andaluz" от Хоакин Родриго. Концертът е написан специално за квартета по поръчка на Селедонио Ромеро през 1967. Този концерт напомня много за прочутия "Concierto Aranjuez и ще звучи за първи път в България. Нотите са поръчани специално за изявата от издателство B. Schott’s Söhne, Майнц.

Събрал три поколения китаристи от едно семейство, квартетът е основан през 1960. Създател е Селедонио Ромеро, израснал в Испания по време на режима на Франко. И тримата му синове Анхел, Селин и Пепе започват да свирят на 2-3 годишна възраст. Семейство Ромеро се преместват в САЩ през 1957. Квартетът е изнесъл стотици концерти по целия свят. Два пъти е канен за изява в Белия дом, където е аплодиран от президента Джими Картър. През 1983 свирят за Папа Йоан Павел Втори, а пред Принц Чарлз - през 1986. Пепе и Селин Ромеро са Кавалери на ордена Isabel la Catolica - най-висшето испанско отличие, връчено им от крал Хуан Карлос.

Лос Ромерос са истинска институция в областта на класическата музика, печелят отзиви в световен мащаб и са любимци на публиката. Тези, които са имали възможност да се докоснат до таланта на формацията, са усетили уникалността на музикалния феномен. 
 
Независимо дали се изявяват като квартет, дует или като солисти със симфоничен оркестър, музикантите са първенци в областта на класическата китара. Те са изключително популярни сред своите колеги, редовно свирят в много университети в САЩ. Изнасяли са концерти в "Карнеги Хол", "Алис Тъли Хол" в Линкълн център, музея "Метрополитън". Билетите за концертите им се  изчерпват  мигновено. За повече от 40 години, трите генерации Ромеро вдъхновяват композиторите да пишат творби и да обогатят репертоара за китарен квинтет – Хоакин Родриго, Федерико Морено Тороба, Мортън Гулд, Франсиско де Мадино, Лоренцо Паломо. По думите на испанския композитор Х. Родриго "Ромеро до такава степен развиха техниката на китарата, че без съмнение можем да кажем, че са най-великите майстори на китарата".
 
При предишното си гостуване у нас Пепе Ромеро се наслади на българската кухня, оцени високо родните вина, както и красотата на жените тук. В изискванията на Лос Ромерос  за пребиваването им сега е включено изрично българско кисело мляко, плодове, бисквити и шоколадчета.

Билети - чрез ticketsbg.com и Билетен център, НДК.

Още от Уърлд/Латино


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички