Концертът на канадския дарк-кънтри поет Олдсийд:във Второ студио


Концертът на канадския дарк-кънтри поет Олдсийд:във Второ студио

4801

Канадският поет с китара Олдсийд, чийто концерт трябваше да се състои във Второ студио на БНР, ще се изяви в Първо студио от 21.30 ч. днес.

Това е поради големия интерес към госта, който предполага и повече публика, поясниха организаторите на "Аларма Пънк Джаз" 4, в чийто афиш е събитието.

Фестивалът за алтернативна музика на програма „Христо Ботев” започна в петък в Чешкия център с представяне на новите песни на Давид Проджект – за първи път пред българска публика, а от днес до събота продължава с пълна пара в Първо студио на БНР, обновения „Бекстейдж”, кино „Влайкова” и в Борисовата градина.

Както MySound.bg информира, хедлайнъри на есенното издание на „АлармаПънк Джаз: Пънкарите се броят наесен !” са хърватските пост рокери Man Zero (www.myspace.com/manzer0), а сред почетните участия са на Хелп Ми Джоунс (Help Me Jones) (www.myspace.com/helpmejones), Джендема, Jaболко за Даскалот (www.myspace.com/jabolkozadaskalot) (скопска прогресив-джаз банда, свирила и с Били Гулд от Фейт Ноу Мор (Faith No More).

Олдсийд (www.myspace.com/oldseed), който е роден в Уинипег под името Крейг Биеринг, понастоящем живее в малко градче близо до Франкфурт, наброяващо едва 500 души, но съвсем не се смята за уседнал. Просто няма как – с турнета от по 150 концерта годишно. Музиката му може да бъде наречена и дарк-кънтри, пост-пънк-кънтри, и алтернативен фолк-рок, и както си пожелаете – това няма особено значение. По-важното е, че в нея ги има и Уили Нелсън, и ЧадборнЛенърд Коен, и духът на Джони Кеш, без това да я прави по-малко авторска, уникална и най-вече искрена – най-важното й измерение, когато един поет с китара се изправи пред отбрана (или многохилядна) публика.

Първо студио на БНР отваря врата от 21 часа. "Това че входът е свободен, не значи, че нашата „Пънк-каса” не е отворена за вашите скромни дарения, за да пребъде фестивалът. Тя ще ви чака на входа на Първо студио", приканиха организаторите.
 
Ето какво каза самият Олдсийд в предаване по програма „Христо Ботев” за начина, по който неговата музика комуникира с публиката, за случая, в който от една страна имаме налице класическата ситуация на „странстващия трубадур”, на човека, пътуващ само със своята китара, и от друга: песни, които на пръв поглед са доста изчистени, дори минималистични, без излишни усложнения, сола и пр. Но като се заслушаш в тях, усещаш океана, който бушува под повърхността (или „който отразява небето”, ако трябва да цитираме конкретна негова песен)…

„Лично за мен идеята да се превърна от Крейг Биеринг, свирещ в различни банди, в Олдсийд – поета с китара – е едно съвсем прагматично решение. Просто сам човек с китара пътува много по-лесно… Иначе: от гледна точка на писането на музика мога да кажа, че съм един вид минималист, защото никога не съм се интересувал от сложните начини на комуникация, от самоцелните привеждания на доказателства колко хубави сола мога да изсвиря и така нататък. Но това, което винаги е било най-важно за мен в тази ситуация, е мястото, което оставям за публиката да участва самата тя в доизграждането на песента. Защото аз самият обичам да слушам музика по този начин – изведнъж се усещаш, че просто тананикайки си в къщи, добавяш някаква вокална хармония към твоя любима песен, която вокална хармония не съществува в оригинала, но си я усетил, защото авторът е оставил място за нея. Има музика, която те изстрелва с ритник – като музиката на Запа или Ръш: много ги обичам, но при тях няма място за „доизмисляне” от страна на слушателя. Докато в ситуацията на поета с китара можеш да оставиш колкото си искаш такова място”, казва оригиналът.

„Обичам да свиря там, където публиката е с мен – ако се случи това да е в банята, то любимото ми място е банята. Ако се случи да е църква, то църквата е любимото ми място. Ако се случи в пънкарски клуб, то пънкарският клуб е мястото”, казва Олдсийд за местата, на които представя музиката си.

Слушайте програма "Христо Ботев" или бъдете на живо в Първо студио на "Драган Цанков" 4 в понеделник на 4 октомври от 21.30 ч., поканиха още веднъж организаторите.

За повече информация:

www.bnr.bg

www.myspace.com/alarmapunkjazzfest

групата "Слушащи и правещи Аларма" във Фейсбук

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички