Графа ще открие нова страница в историята на българската поп музика на 30 септември
Концертът на Eagle-Eye Cherry в София се отменя
September FUN'k Festival обяви първите си големи имена
Миро с втори концерт в зала 1 на НДК – специално коледно издание на 21 декември
Дами канят в царството на фламенкото. Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио
Концертът на Hammerhead (BG) се отменя
Международният фестивал за автори изпълнители Sofia Singer Songwriter Fest се подготвя за своето седмо издание
Графа, Tino, Mona, Христина Йосифова–Hrisi, K.Lina, спортната легенда Йордан Йовчев и виртуозният пианист Евгени Генчев също тръгват "Отново на училище с радио N-Joy"
Wrong Fest 2023 започва в София този четвъртък
September FUN'k Festival с първо издание у нас: Всички в Чистилището!
Концерт на She Past Away в София. Новата тъмна вълна приижда в края на септември
София избира своята песен за 2023 година. ХIII-тото издание на международния фестивал за поп и рок "София" подкрепя българската музика и общественозначими каузи

Мирослава Кацарова - "Теменужена"


5215

Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена", по музика на Мирослав Турийски.

Той се появява в момент на трудности, предизвикани от пандемията, предизвикващи ни да се обърнем повече към себе си, да укрепим връзката си с важните елементи на живота ни – хората, с които се обичаме, природата, от която сме част, дома, в който намираме пристан, изкуството, което спасява. "Поводът да вляза в студио беше импровизиран, не беше планиран – споделя известната джаз вокалистка – като "плод" на изолацията, в която попаднахме, бяха се събрали много идеи, много неща за казване".

Музиката в целия диск е белязана със специфичната звучност от срещата на джаз трио и струнен квартет. Тази акустична естетика отразява личното убеждение на Мира Кацарова, че границите между жанровете все повече се изличават. Всичко това е постигнато от стегнати оркестрации и аранжименти, дело на Мирослав Турийски. "Нежен, женствен и несъмнено неин е новият албум на Мирослава Кацарова. Песните ѝ винаги са били белязани от силен личен елемент, а Мира има необикновения талант да превръща в празник ежедневното и малките неща в живота", пише Таня Иванова (музикален журналист от Jazz FM радио).

Авторските композиции са на български език и осем от тях са изцяло по текстове на Мирослава Кацарова. Включена е и известната мелодия "Водите на март" на Антонио Карлос Жобим, която бе преведена от Зорница Христова и записана със специалното разрешение на официалните издатели на музиката на Жобим Corcovado MusicWorld. Песента на Младен Димитров "Аз съм ти" пък е дует на Мира Кацарова и актрисата Маргита Гошева, а текстът е написан съвместно от Мира и Маргита.

Сред деветте авторски композиции в албума са и две по-стари песни "Летни улици" по музика на Веселин Веселинов-Еко и "Като в картина на Шагал" с музиката на Румен Тосков-Рупето. Те са претворени в различни, нови версии. "Боса нова в градината" и "Неуловима" са две авторски композиции на самата Мирослава Кацарова. Видеото към "Боса нова в градината" е режисирано от Денислав Турийски.

"Неуловима" - казва Мира - е за "всяка една Франи по Селинждър". Тя смята песента за завоалирания център на проекта, посвещавайки го на "парадоксалната сила на крехкостта на всяка една жена".

Музикантите, които партнират в създаването на "Теменужена", са Мирослав Турийски – пиано и аранжименти, Веселин Веселинов-Еко – бас, Христо Минчев – бас, Младен Димитров – барабани, Ивелина Христова – цигулка, Диляна Димитрова – цигулка, Мария Венкова – виола, Антоанина Юрганджиева – виолончело, Владимир Карпаров – саксофон, Николай Карагеоргиев – китара, Ангел Дюлгеров – китари (бонус трак).

Продуцент е музикалната компания Blue M LTD. Саунд дизайнер е Младен Димитров, известен повече като Mr. Moon, барабанист, диджей и продуцент. Той е и част от всички проекти през последните години на Мира Кацарова. Сега обаче двамата са заедно в малко по-различна артистична комбинация от тази, на която обичайно сме свикнали – в "Уча се да бъда с теб" той е диджей и автор на проекта, текстът е на Мира, а парчето е извън стилистиката на джаза и ни потапя в лаундж и соулфул музиката. В записа участват още пианистът Мирослав Турийски и китаристът Ангел Дюлгеров. "По лек и непретенциозен начин се опитвам да разкажа за трудно достижимата лекота на живота, на човешките отношения, на обичта. Лекотата и свободата са в осъзнаването, в разбирането на другите. Обичта не е даденост, трябва внимателно да я обгрижваме всеки ден, защото прекъсне ли се нишката ѝ, прекъсва се и лекотата", казва Мирослава Кацарова за текста. Песента е бонус трак в четвъртия албум на Мирослава Кацарова. "Уча се да бъда с теб" е с електронни елементи, свързана със съвсем различна музикална естетика от останалите в диска, които са изцяло акустични.

Албумът е създаден с подкрепата на Министерството на културата

Траклист


1. "Боса нова в парка"
2. "Летни улици"
3. "Теменужена"
4. "Реката"
5. "Неуловима"
6. "Aguas de de Março" ("Водите на март")
7. "Пробуждане"
8. "Като в картина на Шагал"
9. "Аз съм ти"
10. "Уча се да бъда с теб"

Mysound.bg
Реклама

Галерия


Simply Red - "Time"

Видео


Албуми


Simply Red - "Time"

Simply Red се завърна.Четири години след триумфа на "Blue Eyed Soul", една от най-ценените групи в Обединеното...

Най-четени новини


виж всички