Световноизвестният пианист и композитор Джордж Дюк в София


Световноизвестният пианист и композитор Джордж Дюк в София

5811

Световноизвестният пианист и композитор Джордж Дюк (George Duke) ще изнесе концерт в София!

Музикантът ще пристигне на 17 май 2009, шоуто му ще бъде в Зала 1 на НДК и ще започне в 20 часа.

Организатори на събитието са "София Мюзик Ентърпрайсис", а цената на билетите ще бъде от 30 до 70 лева. Ще могат да бъдат закупени от разпространителската мрежа на "TicketPro" от утре, 17 декември.
 Джордж Дюк е една от най-силните личности на световната музика, познат не само като гениален пианист, а и като истинска легенда в света на джаз-фюжън-фънк културата от най-високо ниво.

Започнал кариерата си преди повече от 40 години, работил като музикант, композитор и продуцент с повечето от най-добрите имена на световната сцена, днес той е приеман и боготворен в цял свят като истински музикален феномен.
                        
Джордж Дюк е роден през 1946 в Сан Рафаел, Калифорния. Интересът му към музиката се заражда едва на 4-годишна възраст, когато майка му го води на концерт на Дюк Елингтън. „Не си спомням добре – споделя Джордж – но майка ми казва,че просто съм полудял! Тичал съм из цялата къща и съм крещял: Дайте ми пиано! Дайте ми пиано!”
                               
Дюк започва да учи пиано на седемгодишна възраст, закърмен с „черните” госпъл ритми звучащи в местната баптистка църква.

„Ето защо започнах да свиря фънк. Много от онова, което научих за музиката, научих в църквата” – разказва музикантът – „Виждах какви чувства предизвикваше музиката и какво беше отношението на хората към нея”. Години по-късно, когато е на около 16 години, той свири в няколко училищни джаз групи, силно повлиян от музиката на Майлс Дейвис, Бил Евънс и Лес Маккен.
                                 
Няколко месеца по-късно заедно с младия певец Ал Жаро правят група, с която редовно свирят в най-популярните клубове на Сан Франциско. Паралелно с това, Джордж Дюк работи и с редица известни музиканти като Лета Малибу, Сони Ролинс и Декстър Гордън. Година по-късно той завършва курс по американска джаз култура в музикалния колеж на Оукланд и се дипломира като магистър по композиция в Университета на Сан Франциско.
                               
Следващите десет години в кариерата на великия пианист са белязани от работата му с едни от най-добрите имена в музиката на световно ниво.                                       
Сред хората с които през годините Дюк пресича творческия си път, са Стенли Кларк (с когото създават формацията Кларк-Дюк Проджект), Куинси Джоунс, Джордж Клинтън, Степс Ахед, Нанси Уилсън, Честър Томпсън, Джо Уилямс, Дизи Гилеспи и много, много други.
                           
От 1986 Джордж Дюк престава да записва за други изпълнители, издава основно собствени проекти и работи като продуцент. През 1990 е обявен от списанието „Keyboard Magazine” за най-добрия ар-ен-би пианист на годината. Многократно е номиниран за награда "Грами", както за изпълнител, така и за продуцент.

Печели престижната награда за продуцираните от него албуми „Tutu” (1986) на Майлс Дейвис и „Heart's Horizon” (1990) на Ал Жаро. Дюк лично печели "Грами" два пъти.
                                                                
През своята многостранно развита забележителна кариера, Джордж Дюк издава 37 солови албума и оставя изключително богато музикално наследство. Велики хитове като „No Rhyme, No Reason", “Say That You Will”, “Brazilian Love Affair”, “Love Can Be So Cold” и много други завинаги ще останат емблема на световната джаз–суол–фюжън–фънк култура.

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички