На дансинга с вихрената Юдит Сюч и Плешивото куче тази събота


На дансинга с вихрената Юдит Сюч и Плешивото куче тази събота

1636

Чудесна и меломанска плейлиста, любопитни факти, мелодии на колоритна рожденичка, които бягат кокетно между пространства, години и ноти, както и други големи чешити и оригинали в поредния епизод на "Плешивото куче" тази събота, 12 август.

• В очакване на новия албум на живата легенда на балканската фолк-метъл сцена Перо Деформеро (Pero Defformero) - първи в дискографията ѝ от 9 години. Звученето на многоцветните сърби комбинира традиционен фолк и прогресив метъл, като залага не толкова на класическата формула бира, секс и рок-ен-рол, а на ракия, моми и фолклор. Колективът в ролята на пародийна шайка пиянки, които добавят по нещо в сексуално ангажиран контекст. Плюс култовия сценичен образ на вокалиста Горан Бишевац, пропит с хумор и самоирония, шкембестият певец, който освен със завиден регистър, разполага и с достойнствата на комик.  

Юдит Сюч (Judith Szucs) на 70.

- Танци-манци с унгарската Си Си Кеч. Възход и падение на дивата от златната ера на диското. Лъскавата вокалистка от школата за естрадни изпълнители към Унгарското радио, конкурса за таланти "Кой какво може?" и фестивала "Златният Орфей", през огромните дансинги с блестящи сфери и "Певица на годината" (1978, 1979, 1980 и 1983), до "абонамент" в годишната национална класация Slagerlista. Юдит със статут на най-успешната унгарски певица, оставила далеч зад себе си своите основни съпернички - Кати Ковач, Шаролта Залатнай и Жужа Конц. "She's А Вreak Dancer (Вody Тo Вody)".

- "Наклонът е опасен": диско наляво, диско надясно, диско на Изток, диско на Запад - някои стилови паралели.

- Какво всъщност означава "диско"? В забранената стъпка на солдатите в окупирана от нацистите Франция...    

- "Хайде да танцуваме още!" (Носталгия, какво да се прави).

• На 16 август 1977 година светът изгуби Елвис Пресли. Как "провинциалният джентълмен от Юга" - по собствените му думи, вдигна на крака и целуна душата на всички, без кракът му стъпи извън САЩ и Канада.  

- Кралят на рока -  тотално вдъхновение за изпълнителите отсам Желязната завеса. Първите записи на Елвис в България - преводни песни. Оригиналите зазвучават на грамофоните в социалистическите домове две десетилетия по-късно. Плочата на Елвис "Рок-ен-рол". Находките на "Балкантон" ( № 120061) се експортират към целия Източен блок.

- За аналог на Краля в България може да бъде посочен Емил Димитров и неговата роля за промяната на българската популярна музика. Процесите в САЩ и в България текат паралелно, но същността, посоката и скоростта са абсолютно различни – зад океана се ражда рок-ен-ролът, а у нас започва трудното "деполитизиране" на масовата култура. Най-строги са рестрикциите за джаза и англоезичната песен, което насочва българските изпълнители към френската и италианската естрада.

- Кралят на българската поп музика Емил Димитров, световният Крал на Рока - Елвис Аарън Пресли, логично водят към Червения Елвис - Дийн Рийд, трън за босата душа на гнилия капитализъм. Рок-ен-рол, кънтри, източногермански шлагер, спагети уестърн и марксизъм, събрани в едно - точно това е американецът от Колорадо.

"Плешивото куче" се излъчва по програма "Христо Ботев" по БНР с автор и водещ Ивайло Кицов всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

Снимка: kiskegyed.hu
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички