Номинациите за "Грами". Възможно е Тупак да бъде удостоен посмъртно


Номинациите за "Грами". Възможно е Тупак да бъде удостоен посмъртно

1107

Певицата Сиза води по брой номинации за "Грами" през 2023 година - с общо 9. 

Плътно зад нея е Виктория Моне с номинации в 7 категории. Фийби Бриджърс също е номинирана в 7 категории, като една от тях е за дуетно изпълнение, където споделя номинацията със Сиза. Шест номинации има Оливия Родриго, включително за запис на годината и песен на годината. По шест номинации получиха кънтри звездата Бранди Кларк и певиците Били Айлиш, Майли Сайръс и Тейлър Суифт.

Жените изпълнителки категорично доминират по брой на номинациите във водещите категории на Националната звукозаписна академия в САЩ. За запис на годината номинирани са Джон Батист с "Worship", Бойджиниъс с "Not Strong Enough", Майли Сайръс с "Flowers", Били Айлиш с "What Was I Made For?" (от филма "Барби"), Виктория Моне с "On My Mama", Оливия Родриго с "Vampire", Тейлър Суифт с "Anti-Hero" и Сиза с "Kill Bill". За албум на годината ще се борят Джон Батист с "World Music Radio", Бойджиниъс с "The Record", Майли Сайръс с "Endless Summer Vacation", Лана Дел Рей с "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd", Джанел Моне с "The Age Of Pleasure", Оливия Родриго с "GUTS", Тейлър Суифт с "Midnights" и Сиза с "SOS".

За песен на годината номинирани са Джак Антоноф, Лана Дел Рей и Сам Дю за "A&W", изпълнена от Лана Дел Рей; Джак Антоноф и Тейлър Суифт за "Anti-Hero" на Тейлър Суифт, Джон Батист и Дан Уилсън за "Butterfly" на Джон Батист; Каролин Айлин, Дуа Липа, Марк Ронсън и Андрю Уайт за "Dance The Night" на Дуа Липа (от филма "Барби"); Майли Сайръс, Грегъри Алдий Хийн и Майкъл Полак за "Flowers" на Майли Сайръс; Роб Бисъл, Картър Ланг и Солана Роу за "Kill Bill" на Сиза; Даниъл Нигро и Оливия Родриго за "Vampire" на Оливия Родриго; Били Айлиш О'Конъл и Финиъс О'Конъл за "What Was I Made For?" (от филма "Барби") на Били Айлиш. Наградата в тази категория се дава за авторство. За най-добър нов изпълнител се съревновават Грейси Ейбрамс, Фред Агейн, Айс Спайс, Джели Рол, Коко Джоунс, Ноа Каан, Виктория Моне и Дъ Уор енд Трити.

Тупак Шакур е напът да спечели посмъртно награда "Грами". Рапърът и актьор, който почина след като беше застрелян в Лас Вегас през 1996 г., е един от тримата покойни изпълнители, които са номинирани в категорията за най-добър музикален филм. Шакур получи номинацията за петсерийния документален филм на FX "Dear Mama", чието име идва от едноименния му сингъл от 1995 г. Режисирана от Алън Хюз, поредицата изследва живота на убития музикален изпълнител и неговата майка, покойната активистка Афени Шакур. В момента сериалът се излъчва в Hulu. Номинацията на Шакур (на снимката) идва в момент, в който делото за убийството му отново е на първите страници на вестниците. Дуейн Кийт Дейвис, известен като Keffe D, наскоро беше арестуван за убийството му и пледира невинен, след като десетилетия наред се призоваваше някой да понесе отговорност за смъртта на Шакур.

Шакур се състезава с други двама покойни покойни титани - Дейвид Боуи за "Moonage Daydream" и Литъл Ричард за "I Am Everything". Боуи почина след битка с рака през 2016 г., а Литъл Ричард ни напусна през 2020 година. Когато беше жив, Литъл Ричард беше известен с това, че никога не е получавал "Грами". Според Звукозаписната академия отличието "Грами" за най-добър музикален филм е  "За филми за концерти/ изпълнения или музикални документални филми. Призът се присъжда на изпълнителя, режисьора и продуцента на видеоклипа".

През тази година са добавени три нови категории - най-добър поп денс запис, най-добро музикално афро представяне и най-добър алтернативен джаз албум. 

Както MySound.bg вече съобщи, победителите ще бъдат обявени на 4 февруари.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички