Radar фестивал: 10 години аудио-визуално творческо вълнение. Артисти от 7 държави се събират във Варна между 3 и 6 август


Radar фестивал: 10 години аудио-визуално творческо вълнение. Артисти от 7 държави се събират във Варна между 3 и 6 август

1544

В самото начало през 2014 година Radar стартира като фестивал, без аналог на българската сцена.

И така вече 10 години, меломанското събитие продължава да предизвиква любопитството и да търси нестандартното, да се движи на границата на музикалните жанрове и изкуствата в търсене на една нова естетика. Radar търси, открива и създава онези приятни мигове, които ни карат да затаяваме дъх.

Десетото юбилейно издание на Radar Beyond Music Festival се очертава да бъде най-необикновеното досега с изключителна селекция от международно признати музиканти и мултидисциплинарни артисти. Основната програма на 3 август ще започне с официално откриващо парти край морето, на пристанище Варна, с джаз-фънк-електроника сешън. На 4 август, от 20.00 ч. варненската публика ще се пренесе в Градската художествена галерия, за да се наслади на уникалното джаз и уърлд звучене на струнен квартет North Sea.

Фестивалният уикенд ще продължи в двора на Археологическия музей с три музикални акта на вечер. На 5 август от 20.00 ч. програмата ще открие с много лятно настроение и свеж полъх EVDN. с новия си албум. От 21.00 ч. гостите на Radar ще наситят своите сетива с кино-концерта на Сезар Латоре. Испанският джаз пианист създава на живо нов саундтрак към емблематичния ням филм на Бъстър Кийтън "Генералът", като подчертава емоциите с изключителен джаз и електроника. Вечерта ще завърши със аудиовизуално шоу на живо на португалския пианист и визуален артист Диого Карисо.

Последната фестивална вечер ще открие немският тромпетист и пианист, основател на един от най-големите фестивали в Германия - XJAZZ, Себастиан Студницки, който ще представи специално за варненската публика, съпровождан от Камерен ансамбъл Варна, своя най-нов проект Memento - истинско оркестрово преживяване.

Акцент тази година е един забележителен барабанист, добре познат на британската клубна сцена, Ричард Спейвън, който заедно с хип-хоп вокалиста Тендайи, ще насити сцената с броукън бийт и ню-джаз. Закриващият акт ще поднесе подобаващо електронно настроение с безкомпромисната експериментална музика и изкусителни аудио-визуални сетове на живо в изпълнение на базираната в Берлин с украински корени Катерина Заволока, а.к.а Zavoloka.

В допълнение към вълнуващите изпълнения, съпътстващата програма, която започна на 21 юли и продължава през целия фестивал, ще представи редица събития, включително прожекции на концертни филми във ФКЦ - Варна, уъркшопи, лекция с изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова, pop-up магазин и специална изложба в приятното пространство на Кубо Рибарски плаж, включваща емблематичните плакати от всяко издание от създаването му през 2014 г. досега.

Подробности и новини около фестивалната програмата следете на сайта на инициативата: radar-festival.eu, както и на страниците на фестивала във Facebook и Instagram.

Билети - онлайн в официалния сайт на фестивала, а някои събития от съпътстващата програма са безплатни.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на националния фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант - 2022", фонд "Култура" на община Варна, Министерството на културата, Посолството на Федерална република Германия в България, Посолството на Нидерландия в България, Гьоте институт - България, програма "Достъп" на фондация "Арт Офис", Дентална клиника д-р Чаушев.

Основна програма на Radar 2023:

3 август // LZ Yacht club, Пристанище Варна

22.00 ч. Радар сешънс (джаз-фънк-електроника сешън) 
Официално парти откриване на десетото издание на "Радар".

4 август // Градска художествена галерия

20.00 ч. Струнен квартет North Sea (NL) (джаз и уърлд музика)

5 август // Археологически музей

20.00 ч. EVDN. (BG) (ню-соул)
21.30 ч. "Генералът" - кино-концерт със Сезар Латоре трио (ES/BG) (импровизация, комедия)
23:00 Diogo Carrico (PT/NL) (минимализъм и футуризъм)

6 август // Археологически музей

20.00 ч. StudnitzkyMemento (DE/BG) (джаз и неокласика)
21.30 ч. Richard Spaven Trio feat. Tendayi (UK) (броукън бийт)
23.00 ч. Zavoloka (UA) (електроника, видео)

Съпътстваща програма:

5 август // Социалната чайна

11.00 ч. Работилница със струнен квартет North Sea

6 август // Социалната чайна

11.00 ч. Лекция "За големите мечти в съвременното изкуство" с изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова

 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички