Сергей Шишов представя албума"Питър Пан" от Владимир Джамбазов в "Картини от една изложба"


Сергей Шишов представя албума"Питър Пан" от Владимир Джамбазов в "Картини от една изложба"

976

Романтичната и малко тъжна книга "Питър Пан" на шотландския писател Джеймс Матю Бари се нарежда сред най-популярните детски творби на ХХ век – излиза на бял свят през 1904 година и оттогава не спира да трогва и вълнува сърцата на младите читатели.

…Всички деца рано или късно порастват. Има само едно изключение – вечният дванадесетгодишен Питър Пан, въплъщение на най-съкровените фантазии на всички свои, съвсем не приказни връстници. Свободен от родителски надзор, той може да лети, живее на приказен остров, населен с феи, русалки, индианци и пирати, и почти непрекъснато преживява невероятни приключения. От време на време животът му е подложен на смъртна опасност, всеки път обаче Питър излиза с чест и от най-трудните изпитания. Но понякога той все пак посещава и нашия донякъде скучен реален свят – най-малкото за да послуша тайно приказките, които красивата Уенди разказва на по-малките си братя..
.
Ето защо решихме в дните около Рождество Христово да представим албума с музиката на композитора Владимир Джамбазов към пиесата "Питър Пан", поставена в Драматично-кукления театър "Константин Величков" в Пазарджик, от Владислава Джамбазова, която написа и текстовете на песните, пояснява водещият на предаването "Картини от една изложба" Сергей Шишов.
 
Авторът Владимир Джамбазов ни въвежда в идеята на албума "Питър Пан" и неговата предистория така: "Идеята зрееше у Владислава от години, но като че ли след цялата отвратителна ковидска изолация получихме импулс за нещо динамично, нещо с голяма трупа. Работата по адаптацията на текста ѝ отне около година – романът на Джеймс Матю Бари е над 220 страници, а трябваше чувствително да намали обема като за такъв спектакъл, без фабулата да пострада. Действието стана компактно, отвори се време за песни, а Влади дори обогати някои образи, че даже ги и доразви.

По музиката, както винаги, имахме детайлни и разгорещени дискусии. Влади винаги има доста конкретна представа какво ѝ трябва. Най-важното беше музиката да не звучи като извадена от гардероба. Не можехме да си позволим днешният Питър Пан да звучи архаично и еднообразно. Решихме да прокараме стилови линии, да има и смигвания и препратки, така че музиката върви в три посоки: съвременното електронно звучене, акустичния фолклор – нали имаме пирати, индианци и т.н., а третата, неизбежно, а и зрелищно – на характерните за приключенската тематика мащабни симфонични картини", завършва Владимир Джамбазов.

Албума "Питър Пан" ще чуем в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в навечерието на Рождество Христово, събота, 23 декември, след новините от 22.00 ч.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички