В ерата на Тейлър Суифт: вървежната американка разтресе шоубизнеса и предизвика земетресение с магнитуд 2,3


В ерата на Тейлър Суифт: вървежната американка разтресе шоубизнеса и предизвика земетресение с магнитуд 2,3

827

Отминаващата 2023 г. е годината на американската певица Тейлър Суифт.

Световното ѝ турне Eras подобри множество рекорди, а нейните фенове буквално предизвикаха земетресение – по време на концерти през юли в Сиатъл от 75 хиляди почитатели беше регистрирана сеизмична активност, равняваща се на трус с магнитуд 2,3.

Певицата беше обявена за "Личност на годината" от списание "Тайм". Тя е първият човек от сферата на изкуството, получил тази титла заради "успеха си като артист". Преди дни изпълнителката навърши 34 години. "Голяма част от това, което Тейлър Суифт постигна през 2023 г., е неизмеримо. Тя се ангажира да придаде стойност на мечтите, чувствата и преживяванията на хората, особено на жените, които се чувстваха пренебрегвани и рутинно подценявани", каза главният редактор на списание "Тайм" Сам Джейкъбс. Според него "Тейлър Суифт намери начин да премине границите и да бъде източник на светлина", допълни той.

Списание "Форбс" пък обяви певицата за най-влиятелната жена в развлекателната индустрия. Суифт е и най-печелившият изпълнител на 2023 г., след като специализираното издание "Полстар", цитирано от "Асошиейтед прес", обяви, че приходите от турнето Eras надхвърлят един милиард щатски долара. Първоначалните оценки сочат, че тя е реализирала постъпления от 1,04 млрд. щатски долара от продадени 4,35 млн. билета за 60 концерта в целия свят.

Обиколката Еras започна през март с концерт в Глендейл, щата Аризона. Досега тя имаше изяви в САЩ, Мексико, Аржентина и Бразилия, където смъртен случай помрачи нейните изяви. Турнето беше белязано и от трагичен инцидент - през ноември в Рио де Жанейро млада жена почина в резултат на кардиореспираторен проблем. По време на концерта температурата на въздуха в бразилския град надхвърляше 39 градуса по Целзий, а влажността беше около 70%.

След почивка през декември и януари, певицата продължава турнето в Азия - първата ѝ спирка е Токио, на 7 февруари. През пролетта на 2024 г. музикалната звезда планира срещи и с почитателите си в Европа - първата ѝ изява ще бъде в Париж на 9 май. В обявена програма на Eras България не фигурира.

Певицата представи и филм за турнето си, озаглавен "Taylor Swift: The Eras Tour", който също пожъна сериозен успех. Той излезе в голяма част от киносалоните по света в средата на октомври, а според данни на "Полстар" от премиерата му насам постъпленията надхвърлят 250 млн. щатски долара в световен мащаб. Това го превръща в най-печелившия концертен филм на всички времена, коментират световните агенции.

От тази година Тейлър Суифт е и милиардерка. През октомври сп. "Форбс" обяви, че финансовото състояние на певицата възлиза на 1,1 млрд. щатски долара. Според изчисленията на изданието повече от 500 милиона щатски долара от богатството ѝ са от хонорари и концерти, а останалите около 500 млн. щатски долара са от нарастващата стойност на нейния музикален каталог.

Освен с турнето и концертния си филм, Тейлър Суифт чупи рекорди и в музикалните класации тази година. Тя беше обявена от "Билборд" за най-изявен изпълнител на 2023 г., след като категорично доминира в чартовете за албуми и за сингли през изминалите дванадесет месеца. Тази година певицата преиздаде още два от дисковете си - "Speak Now (Taylor’s Version)" излезе в началото на юли, а "1989 (Taylor’s Version)" - в края на октомври. Звездата реши да презапише първите си шест дългосвирещи албума заради спор за авторски права. През 2021 г. певицата преиздаде "Red" и "Fearless", като в новата версия в заглавията добави Taylor's Version.

През 2023 година Суифт стана и изпълнителката с има най-много албуми - общо 13, оглавявали класацията "Билборд 200". Тя реализира историческо постижение в чарта, като класира едновременно пет свои продукции в челната десетка в началото на декември. Американката е първият жив изпълнител с подобно постижение в над 60-годишната история на подреждането.

Тейлър Суифт е най-търсеният изпълнител за 2023 г. във водещата платформа за музика "Спотифай" - от началото на януари до ноември е събрала над 26,1 млрд. стрийма, сочат оповестените данни. Певицата има силен принос и за американската икономика. Според в. "Вашингтон поуст" благодарение на турнето Eras в хазната на САЩ са влезли над 4 млрд. щатски долара. Камарата на представителите на щата Пенсилвания, който е роден на музикалната звезда, взе решение да обяви 2023 г. за "Ера на Тейлър Суифт" заради нейното "голямо музикално, културно и икономическо значение през последната година". Според щатските законодатели Тейлър Суифт е ролеви модел за смелост, приемане на самия себе си и справяне с лични и професионални предизвикателства.

През 2023 г. Тейлър Суифт постигна успехи и в личния си живот. Американски медии твърдят, че е обвързана със състезателя по американски футбол Травис Келси от отбора "Канзас Сити Чийфс". Двамата бяха снимани нееднократно заедно, а тя присъства на спортните му изяви.

И през следващата година Суифт вероятно ще продължи да жъне големи успехи. Първата заявка вече е дадена - тя е първата певица, която е номинирана за награда "Грами" седем пъти в кариерата си в категорията "Песен на годината". На церемонията догодина Суифт може да спечели отличието за хита "Anti-Hero". Американката има общо шест номинации за "грамофончетата".

От началото на кариерата си Тейлър Суифт е отвоювала общо 12 отличия "Грами", припомнят световните агенции.

Снимка: Animato Music/UMG

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички