A to JazZ проведе най-силното и емоционално издание в 11-годишната си история с над 45 000 души публика, A to JazZ 2023 ще е между 7 и 9 юли


A to JazZ проведе най-силното и емоционално издание в 11-годишната си история с над 45 000 души публика, A to JazZ 2023 ще е между 7 и 9 юли

1830

Най-големият фестивал за градска култура и музика в България A to JazZ отбеляза най-силното си и емоционално издание за единадесетте години от своето съществуване.

Рекорден брой от 45 000 души се събраха в трите фестивални дни в различните модули на програмата на фестивала: зареждащите йога сутрини, веселите детски джаз работилници, наелектризиращите концерти на изпълнителите от сцената и лудешките джем сешъни.

Единадесетото издание на събитието сбъдна множество меломански мечти. Световните хедлайнъри предизвикаха истински фурор. Без изключение артистите останаха силно развълнувани от публиката. "Имаме нужда от вас, както вие имате нужда от нас", каза Рузвелт Колиър в последната фестивална вечер. Илхан Ершахин въпреки отменения си полет, пропътува разстоянието от Истанбул до София с такси, само за да се представи с родните меломани и обеща, че това е само началото на срещите му с българска публика. Изключителният Майкъл Лийг пък се завърна в България за втори път, този път с проекта си Snarky Puppy (на снимката), които бяха едни от гвоздеите в програмата.

Легендарният Джон Маклафлин стъпи на сцената 26 години след последното си посещение у нас. "Настръхващо" беше най-често чуваната дума в бекстейджа, когато бандите слизаха.

Детските музикални работилници също предизвикаха възторг - над 150 деца участваха в A to JazZ Kids. Присъствието на деца на фестивала също е едно от характерните неща, които впечатлиха световните изпълнители. "Никъде по света не сме виждали толкова млада публика и фенове на джаза", категорични са те.

A to JazZ знае как да създава настроение и забавление, но и как то да продължи дълго. Джазът е свобода, а свободата върви ръка за ръка с отговорност, казва създателят на фестивала Петър Димитров и призова посетителите да направят заедно единствения фестивал без отпадък, със съзнателна мисъл и грижа за природата. Тази година разделното събиране на отпадъци беше една от социалните нишки на фестивала. Заедно с "Екопак" - България, A to JazZ организира разделно събиране, а събраните опаковки възлизат на над 1 тон и 500 килограма стъкло, над 1 тон и 300 килограма пластмаса и над 1 тон хартия. Те бяха предадени за рециклиране, с което фестивалът затвърди отговорността си към любимия парк и околната среда.

A to JazZ е сцена за развитите и на български джаз таланти - звездата Рут Колева, фолклорните импровизатори Jazzanitza, нео-соул проектът Trombobby x C-MO & Eдинствените им приятели, акапелната формация Spectrum Vocal Band, варненската поп-джаз изпълнителка Даниела Белчева с нейния квартет и дебютният проект на младите музиканти от Red Light District представиха своите най-нови албуми на сцената на A to JazZ. Френският пианист Адриен Брандеис и виртуозният тромпетист Алекс Сипягин и Биг бендът на Българското национално радио зарадваха публиката с изключителна програма, която допринесе за прекрасното настроение.

Подготовката за следващото издание започна. Организаторите вече обявиха и дванадесетото издание, което ще се проведе на същото място в Южния парк 2 от 7 до 9 юли.  

Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община - част от Календара на културните събития, Министерството на културата, Министерството на туризма, националния фонд "Култура" в партньорство с Посолството на Франция, Френския културен институт и Посолството на Република Турция в България.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички