Блус легендата Норман Бийкър в София за 8 декември. "Дясната ръка" на Джак Брус от Крийм закрива "Аларма Пънк Джаз 2023"


Блус легендата Норман Бийкър в София за 8 декември. "Дясната ръка" на Джак Брус от Крийм закрива "Аларма Пънк Джаз 2023"

1094

"Дясната ръка" на Джак Брус от Крийм ще закрие "Аларма Пънк Джаз 2023" в столичния клуб "Сингълс" – НДК (вход А4) от 22.00 ч. тази вечер, 8 декември.

Норман Бийкър (1950, Манчестър), чието име преди няколко години (2017) беше вписано в "Залата на славата на блуса" в Сан Диего, Калифорния, е едновременно колос на тази музика, която през последния половин век и повече наричаме "британски блус", и неуморен пътешественик, за когото голямата световна сцена и малките клубчета из Балканите са еднакво важни.

А на голяма сцена през различни десетилетия е свирил с хора като Клептън, Греъм Бонд, Бъди Гай, Би Би Кинг, Ерик Бърдън, Чък Бери и Алексис Корнър. Също така: за по-постоянно и за по-дълго време – с Джак Брус (от средата на 80-те до смъртта на басиста на Крийм през 2014 година), както и с Крис Фарлоу и Ван Морисън (до ден-днешен). След повече от пет декади в блуса Норман продължава да обикаля с турнета цяла Европа – дори по време на пандемията беше доста активен, доколкото условията го позволяваха.

Първата си китара Норман получава още на 7-годишна възраст, когато след инцидент остава прикован на легло за цели 18 месеца. А на 12 е забелязан, отличен и поканен да участва в шоуто на краля на скифъла Лони Донеган, което му отваря пътя към сцената.

4 десетилетия по-късно, през 1994 г.,  Бийкър е организатор на паметния концерт по повод 10-годишнината от смъртта на Алексис Корнър, който става традиционен и още същата година събира отново Джими Пейдж и Робърт Плант за първи път след разпадането на Лед Цепелин (и знаем какви чудесни два албума последваха до края на десетилетието).

Известна е фразата на Би Би Кинг: "Норман е един бял Фреди Кинг".

Норман Бийкър е и студиен китарист с ярък собствен почерк, записвал с цяла плеяда класици на блуса, който обаче е не по-малко разпознаваем и като певец и автор на своя оригинална музика.

На това турне пристига с интернационално all stars трио - Славица Туцаков (басистката на сръбската блус група The Sceraming Wheels) и барабаниста на Vervet Марко Матиети.

Билети - в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/346152754777020

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=FOjMuX_WRWE

https://www.youtube.com/watch?v=rw-bsJIbYpc (with Chris Farlowe)

https://www.youtube.com/watch?v=nC87vHSRTQU (with Jack Bruce)

Снимка: Неманя Джорджевич

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички