Фолк метъл аху-иху с Finntroll, Metsatöll и Suotana през април


Фолк метъл аху-иху с Finntroll, Metsatöll и Suotana през април

1440

Европейското турне на финландските фолк метъли Finntroll ще мине през България.

Датата, която промоутърите "Блу Хилс" запазиха за феновете у нас, е 12 април (петък). Домакин на шоуто е столичният клуб Mixtape 5. Програмата включва изпълненията на общо три банди - откриват Metsatöll и Suotana, с които събитието се превръща в истински многочасов фолк метъл празник.

Finntroll е сред водещите имена на финландската метъл сцена. А тя, както е добре известно, е една от най-силни в световен мащаб. "Троловете" от Финландия идват за дълъг хедлайн сет с фолк метъл, който излиза от шаблоните на стила, но не загърбва комфорта на историите за тролове, природа, (финска) митология и прочее, които характеризират жанра. Те определено не са в капана му стилово, защото го моделират посвоему с блек метъл елементи, колкото и както върви, за да стегне добре сплавта Finntroll.

От създаването си през 1997г. до днес Finntroll има издадени седем дългосвирещи албума, един концертен и три EP-та. Последният засега носи заглавието "Vredesvävd" (Century Media, 2020) - самопродуциран е от кийбордиста и основен композитор в групата Henri "Trollhorn" Sorvali, заедно с вокалиста Mathias "Vreth" Lillmåns. Изданието се качи до 6-то място в класациите във Финландия, достигна и до тези в Германия, Белгия и Австрия.

Вторите участници в събитието Metsatöll вероятно ще се явят като скритото бижу на този фолк метъл ритуал, тъй като са по-бутиково име. Metsatöll е отличаваща се от потока самобитна формация от Естония, чиято музика е хибрид от хеви метъл и фолк. Композициите са не просто повлияни от естонския фолклор, а са със специфични мелодия, текст и аранжимент, с които изпъква тази тяхна ярка идентичност. Използването на традиционни за народната музика на Естония инструменти като гайда, цитра, флейта, еврейска арфа..., както и архаичен естонски език и визии, и, разбира се - цялостния им подход към смесването на фолклора със суровата енергия на жицата ги прави толкова уникални. Всъщност, с присъединяването към състава на Lauri "Varulven" Õunapuu през 2000 г. – една година след създаването на групата, фолк влиянията се засилват, тъй като именно той владее всички тези инструменти. И между другото, както той самият споделя, купувал си е гайди и от България.

Metsatöll вече имат признание в своята родина, като още през 2011г. албумът им "Ulg" (Spinefarm Records, 2011) е номиниран в категория "Metal Album Оf Тhe Year" за наградите Estonian Music Awards, местен еквивалент на "Грами". Музикантите записаха участия на сцените на значимите фестивали Wacken, Tuska и т.н., и предприеха турнета в Европа, Северна Америка и Латинска Америка.

На тази близо 30-дневна обиколка, на която Finntroll тръгват на 31 март от Осло, Норвегия, те водят и Suotana – не толкова популярна група от Финландия. Бандата свири мелодичен блек метъл. Като ориентир каква атмосфера искат да носи музиката им, може да послужи факта, че харесват Summoning - записаха кавърверсия на песен на австрийските блекари Land Оf Тhe Dead, която пуснаха като втори сингъл от третия им все още пресен диск "Ounas I" (Reaper Entertainment, 2023).

Билети - в системата на Eventim

https://www.eventim.bg/bg/bileti/finntroll-metsatoll-i-suotana-sofia-club-mixtape-5-627407/event.html

Всичко за събитието:

https://fb.me/e/P6cPN04T

Важна информация от Mixtape 5:

Лица под 18 могат да присъстват на събития 18+ само с придружител и нотариално заверено пълномощно. Декларации без печат от нотариус не следват да бъдат зачетени като легални. Изключение е само когато посетителят под 18 е придружен от родител и се представят лични карти или копие от акт за раждане.

Клубът не работи с резервации.

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички