Полските дет/блек метъл законодатели Hate с концерт в София, родните The Revenge Project и французите Skaphos ще ударят преди хедлайнърите


Полските дет/блек метъл законодатели Hate с концерт в София, родните The Revenge Project и французите Skaphos ще ударят преди хедлайнърите

1307

Полските дет/блек метъл законодатели Hate ще свирят в столичния клуб Live & Loud на 3 март. The Revenge Project и Skaphos ще подгреят за хедлайнърите.

Никой не комбинира дет и блек метъл така, както полските екстремисти Hate. С непоколебима жестокост и уникално за групата усещане за атмосфера, в дванадесетия си дългосвирещ албум "Rugia"(Metal Blade Records) те разширяват още повече границите на своя занаят. "Беше ми ясно, че той трябва да надгражда и да се развива спрямо предишния ни запис "Auric Gates Of Veles" (2019) както в музикално, така и в текстово отношение. Въпреки това, всеки запис на Hate стои като отделно пътуване и никога не стига два пъти до едно и също място. Никога не знаеш къде точно ще те отведе", заявява вокалистът и китарист ATF Sinner, който ръководи групата от 1991 година насам. Свежата кръв в състава също допринася за уникалното звучене на "Rugia". Pavulon (барабани), който свиреше с бандата от 2014 г., беше принуден да се оттегли поради сериозни здравословни проблеми. На негово място групата привлече Nar-Sil (Neolith, Virgin Snatch, Embrional). "Работата с нов барабанист този път беше завладяващо преживяване за мен. Техниката и присъствието на Nar-Sil са доста по-различни от тези на Pavulon и това определено си пролича. Вярвам, че успяхме да изградим нова освежаваща глава в дискографията ни, композирайки девет наистина зловещи залитания на чиста ярост", допълва фронтменът.

Композирането на "Rugia" започва малко след издаването на "Auric Gates Оf Veles". Скоро обаче Hate започват интензивни турнета в подкрепа на актуалния си тогава опус и създаването на нова музика остава на заден план. Но когато идва 2020 г. и пандемията COVID, плановете за турнета с Belphegor и Suffocation са внезапно прекъснати. С този неочакван прилив на свободно време групата решава да се стегне и да довърши материала, върху който работи.

Към Sinner и Nar-Sil се присъединиха Domin на соло китара и Tiermes на бас, който свири с групата на живо от 2018 г., за да допълнят състава. "Въпреки че аз написах рифовете, основните аранжименти и текстовете, всички работихме върху това, което чувате в "Rugia". Събирахме парчетата и пренареждахме фрагментите като екип. Албумите ни винаги са колективно усилие и при този не беше по-различно", твърди Sinner. В звуково отношение те са се вдъхновявали основно от екстремния метъл от 90-те години, както блек, така и дет, и са искали да запазят звученето си възможно най-органично. "Звучи доста сурово, много динамично и необуздано. В него има и силен ембиънт елемент, който подчертава звученето на материала и мрачната атмосфера. Този път ритъм секцията е по-силно повлияна от дет метъла, което ни връща към корените ни. Може да се каже, че повечето от песните в този албум са "паган дет метъл" - комбинация от епични рифове и свирепи взривяващи ритми". Едно нещо, което може да изненада феновете, е начинът, по който Sinner използва гласа си - много по-изтънчен, отколкото в предишните записи. "Опитах се да направя така, че гласът ми да звучи в три различни тембъра или дори като различни хора зад микрофона. Понякога гласовете са комбинирани заедно, понякога са по-скоро отделни вокални линии. Искам да изградя този обогатен изказ и на концертите ни мисля, че Tiermes ще ми помогне с някои от вокалните линии, за да пренесем този ефект в жива среда", обяснява фронтменът.

В лирическо отношение албумът показва, че групата продължава да навлиза в дълбините на славянския мистицизъм. "Като цяло всички песни в албума са посветени на древния славянски свят - великите преселения, войните, битките и борбата за оцеляване. Но в тях има и философско ниво, което е много важно. Славянската митология е колекция от универсални истории, засягащи фундаментални въпроси, с които всички ние се сблъскваме в живота си. Ето защо тя е рамка, която ми позволява да пиша за съвременните проблеми, с които самият аз се сблъсквам от различна гледна точка. Покрай това открих езическата си душа и насърчавам хората да направят същото. Мисля, че всеки има тази по-дълбока, по-задълбочена идентичност, основана на разбирането на нашето единство с природата, нещо, което надхвърля всички цивилизации, които сме изградили", коментира лидерът на Hate. Заглавието е взето от архаичното име на германски остров в Балтийско море, който сега се нарича Рюген. В древни времена Рюген, или Ругия, е бил място за свещено поклонение на езическия славянски народ. Той е бил самото сърце на западната славянска вяра, където се е намирала легендарната крепост Аркона. Албумът в основата си е почит към Ругия, нейните племена и създадената от тях култура.

Съставът отново избира да запише диска в студио Hertz в Полша, а записът, смесването и мастерирането са дело на братята Wiesłaski (Behemoth, Decapitated). Всичко е записано за около две-три седмици, като дългогодишният им сътрудник Michał Staczkun осигурява ембиънт елементите на звука. Единствената трудност възниква на етапа на смесване, когато се очертава окончателният характер на записа. "Тук се сблъскахме с много проблеми, също и с противоречиви визии. Продуцентите имаха собствена идея за цялостното звучене, която се различаваше от това, което имах предвид, така че се опитвахме да намерим добър компромис и това ни отне няколко месеца". Като се има предвид колко силно прозира индивидуалността на записа, може да се каже, че постигнатият компромис определено е бил в негов интерес, като този запис стои като може би най-добре звучащия албум в дългата кариера на формацията. Hate също така празнуват тридесет години дейност с "Rugia", а Sinner потвърждава, че е толкова целеустремен, колкото винаги. "Е, огънят все още гори! Гордея се, че изградих група с толкова силна енергия, която просъществува дълго време въпреки многобройните промени в състава и препятствията по пътя ни. Ние все още сме тук и творим с все по-голямо съзнание и отдаденост. Енергията говори чрез нас. Честно казано, мисля за групата като за нещо много по-голямо и по-дълбоко от отделните хора, участващи в нея през даден период от време. Вярвам, че ние създаваме канал за енергии, които ни превъзхождат".

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=VvHPGPSbq5I&ab_channel=MetalBladeRecords
https://www.youtube.com/watch?v=LCjOzrrcIag&ab_channel=MetalBladeRecords

Skaphos е блек/дет метъл група от Франция. Музикантите се гмуркат в Бездната, изгубени и потънали в лудост, от която никога не ще може да избягат. Ужасяващ свят на ръба на реалността. След два албума и няколко европейски турнета с Marduk, Vader, Belphegor, I Аm Morbid и едно японско турне с Batushka, бандата подготвя своя трети албум, за да навлезе още по-навътре в най-дълбоката част на морето.

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=fCRdKKyaKF4&ab_channel=SkaphosOfficiel

Родните The Revenge Project ще са специалните гости на концерта. Групата свири мелодичен дет метъл. Основана е през 2000 година като страничен проект на музиканти от няколко бургаски метъл групи. Това са Дечо Харизанов (бас), Staffa (китара) и Kalhas (ударни). Няколко месеца по-късно се включват  Deimoz (китара) и G. McManus (вокали). Първата жива изява е в Шумен през май 2001 г. След това напускат Дечо Харизанов и McManus. Присъединяват се Astaroth и Max Pain. През 2002 г. в домашното студио на басиста е записано дебютното демо "No Chance Тo See Тhe Sun Again". Заснет е първият клип - към песента "Anger Тo Dwell". Следват многобройни концертни участия съвместно с Demonism, Darkmoon Rising, Hyperborea, Korozy и др.

В началото на 2003 година The Revenge Project започва записи за дебютния си албум в Astaroth Studio. Групата участва на фестивала Taksirat в Скопие, Македония (2003). В края на 2003 г. музикантите получават покана да свирят на една сцена заедно с известните траш метъли Sodom. Шоуто се състои на 27 февруари 2004 г. в София. Благодарение на това групата придобива голяма популярност на родната сцена. Направен е и втори демо запис с името "The End Is Coming...", който съдържа сурови версии на 4 парчета от предстоящия дебютен албум. "The Dawn Оf Nothingness" е издаден официално в средата на 2005 г. През юли 2005 г. The Revenge Project свирят на една сцена с полската дет метъл банда Vader и като предгрупа на финландската блек метъл група Catamenia. През следващата година и половина колективът се изявява на живо и с други световноизвестни състави, част от които са Destruction и Paul Di'Anno. Междувременно мястото на Astaroth е заето от басиста Sevar. Заснет е видеоклип към парчето "1000 Voices". В края на 2007 г. на мястото на Sevar идва Articorse. През ноември 2007 г. групата взема участие на Nuclear Blast Festival в София заедно с известните Amorphis, Benediction и Edguy. През 2008 г. са в афиша на първото издание на фестивала Spirit Оf Burgas, на който споделят една сцена със Sisters Of Mercy и Cradle Of Filth. Следва участие на Exit Festival 2009. Същата година The Revenge Project излиза на сцена точно преди норвежката блек метъл банда Dimmu Borgir на фестивала Thrash Til' Death в Каварна. През 2013 г. свирят на Wild Child FestivalВарна. В началото на 2016 г. подгряват норвежките блек метъли Abbath в клуб Mixtape 5 в София. Концертът е част от световното турне на Abbath. През 2023 има още една промяна в състава -  барабанист става Велин Вълчев, познат още от Scolos и Black:I.

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=9VtPjNb-BHA&ab_channel=StanislavVasilev

Билети за концерта на Hate, The Revenge Project и Skaphos - в офис мрежата на EasyPay и от epaygo.bg: https://epaygo.bg/2247333327

Подробности - във "Фейсбук" събитието на страницата на клуб Live & Loud: https://www.facebook.com/events/903981831397545

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички