Роберто Фонсека, завоевателят на клавишите, в афиша на Джаз Плюс


Роберто Фонсека, завоевателят на клавишите, в афиша на Джаз Плюс

5026

Почитателите на Буена Виста Соушъл Клуб със сигурност вече са си купили билет за концерта на Роберто Фонсека на 18 май в зала "България". За останалите ще кажем, че Роберто вероятно е най-стилният артист в пролетния музикален афиш.

Роденият през 1975 Фонсека има щастлива съдба от съвсем млад да свири редом с кумирите си – опит, който със сигурност би смазал един нормално талантлив пианист и би окрилил чудовищно надарен артист, какъвто се оказва Фонсека.

Освен че се е учил и е свирил с дон Рубен Гонсалес, Фонсека заема мястото му след смъртта му.

„Този мучачо, освен че е с джаз бекграунд, има такава страст и респект към кубинската музика, а как само умее да свири!” – казва Ибрахим Ферер за съвместната си работа с Фонсека по „Mi Suenho”, в който пианистът е и продуцент и аранжор. А албумът е отличен с „Грами”.

Омара Портуондо също не пести похвалите за Фонсека. Докато е на турне с нея в Токио през 2002 Роберто получава покана от самия Хърби Хенкок и дели сцената с него, Майкъл Брекър и Уейн Шортър.

Фонсека със сигурност е от музикантите, които ще определят облика на музиката в близките 10-20 години, така че шансът да го видим отблизо определно не е за изпускане.

Фактът, че е виртоуз далеч не изчепрва диапазона му. Фонсека притежава изострена чувствителност към ритмиката, като дете се е занимавал с ударни и това е изиграло роля в създаването на характерния му „перкусивен” стил на клавишите.

Освен висока проба музикант, кубинецът е първокласен ентъртейнър и изключително чаровен и харизматичен мъж.

У нас той ще представи последния си албум “Zamazu”, в който смесва афро-кубински ритми, уест коуст джаз, традиционна кубинска музика, фънк и много страст.

Концертът на Роберто Фонсека е в рамките на фестивала „Джаз Плюс”. Билети за шоуто могат да се купят от "Дюкян Меломан", зала "България", билетен център НДК, Ивентим и Тикетстрийм. В секция "Интервюта" може да прочетете какво мисли пианистът за България и нашата музика. Разговорът е със съдействието на "Джаз Плюс".

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички