Таря Турунен ще пее в България през октомври


Таря Турунен ще пее в България през октомври

8290

Таря Турунен (Tarja Turunen) ще изнесе концерт у нас.

Бившата вокалистка на Найтуиш (Nightwish) ще пее в столичната зала "Христо Ботев" на 28 октомври.

Таря Турунен e позната в световните музикални среди най-вече като уникалния глас на финладската готик метъл банда Найтуиш. Приемана като истинска готик икона, певицата обединява в своята музика два свята, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си – метъл и опера. Заедно с групата издава 6 албума. Гласът й е драматичен сопран с диапазон, който обхваща цели три октави. Заради изключителните си вокални заложби Таря неслучайно е нарична "славей на скандинавския метъл".

Таря Сойле Сузана Турунен-Кабули е родена е на 17 август 1977. в Китее, Финландия. От съвсем ранна възраст посещава уроци по пиано, а по-късно изучва и флейта. Учила е класическо пеене и музикален театър в музикалната академия в Савонлина. На 18-годишна възраст се установява в град Куопио и започва да изучава църковно пеене в Академия "Сибелиус" в Хелзинки. Специализирала е и класическо пеене в консерваторията в Карлсруе, Германия. Певицата споделя, че през годините на нейната кариера най-силно вдъхновение черпи от творчеството на Селин Дион и Ане Софи фон Отер, а за любим композитор посочва Йоханес Брамс.

През 1996 известният финландски композитор, музикант и продуцент Томас Холопайнен - съученик на Таря от академията "Сибелиус", я кани за участие в неговия нов проект - Найтуиш. Певицата се вписва отлично в музиката на групата и ѝ придава специфично и оригинално звучене. Заедно правят две световни турнета - "From Wishes Тo Eternity" и "Once Upon А Tour". Работата ѝ с формацията се отразява отлично на вокалната техника на Таря Турунен - разликата в изпълненията от първия и последния албум е осезателна. Таря е на фронта на състава в продължение на девет години. В края на 2005 се оттегля, за да се отдаде на солови проекти и самостоятелна кариера.

Междувременно участва в няколко песни на аржентинската метъл група Бето Васкес Инфинити. Записва вокалите и участва в клип към песента „Leaving You For Me“ на немския победител от конкурса „Star SearchМартин Кесиджи. През 2004 издава първия си самостоятелен сингъл „Yhden Enkelin Unelma“ („Мечтата на един ангел“), който съдържа две финландски коледни песни. През август 2006 регистрираните продажби на сингъла надхвърлят 10 000 копия, заради което й е присъден платинен сертификат.

През декември 2003 е поканена в президентския дворец в Хелзинки от президента на Финландия Таря Халонен и нейния съпруг послучай честването на финландския Ден на независимостта. Това е едно от най-големите медийни събития в страната, а националната телевизия "YLE", която го отразява,  обявява Турунен за най-елегантно облечена дама.

През последните няколко години Таря се изявява изключително активно и като изпълнител на класическа музика. Имала е участия в няколко държави като солист в нашумялото в Латинска Америка турне „Noche Escandinava” („Скандинавска нощ”), в което са включени изпълнения на фолклорни песни и произведения на скандинавски композитори. Таря пее и в „Евангелистът“ („Evankeliumi“) - съвременна балетна постановка на Финландската национална опера, поставяна от 1999 насам.

В края на 2006 певицата издава първия си солов албум „Henkäys Ikuisuudesta“, а година по-късно излиза и вторият самостоятелен продукт - “My Winter Storm”. С този албум Таря започва нова страница от кариерата си. Дискът е продуциран от Даниел Пресли (работил с Фейт Ноу Мор, Джуъл и Брийдс)  и в него участват истинско съзвездие от музиканти – басистът Дъг Уимбиш (Ани Ленъкс, Джо Сатриани, Мадона, Ролинг Стоунс, но преди всичко - Ливинг Калър), китаристът Алекс Шлоп, барабанистът Ърл Харвин (Сийл, Пет Шоп Бойс и Еър) и пианистът Торстен Щенцел (Нели Фуртадо, Моби, Тина Търнър, Ванеса Мей).

В “My Winter StormТаря добавя ново измерение към музиката си. За да придаде различна атмосфера и дълбочина на песните, вместо традиционни рок елементи, тя използва специфични похвати в написването на филмова музика. Затова се обръща към може би най-голямото име във филмовата музика – Ханс Цимер, автор на саундтраците към блокбъстърите “Гладиатор”, “Карибски пирати”, “Блек Хоук Даун” и много други, дава специално за проекта легендарното си студио “Remote Control” в Лос Анджелис

"От класическа музика до истинска китарна атака, “My Winter Storm” е албум, изпълнен с контрасти и променящи се настроения", припомнят организаторите на шоуто - "София Мюзик Ентърпрайсис".

Билетите за него ще бъдат в продажба от 21 юли, понеделник. 20 лв. за първите 500 билета, 25 лв. – на предварителна продажба и 30 лв. в деня на концерта.

Те могат да бъдат закупени от Билетен център в НДК, София, касата в сградата на Денс Център, Син Сити, касите на Тикетпро "България" и онлайн на адрес: www.ticketpro.bg 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички