Ще изключат ли Израел от "Евровизия" 2024?


Ще изключат ли Израел от "Евровизия" 2024?

1330

Организаторите на "Евровизия" се противопоставиха на призивите за изключване на Израел от музикалното събитие заради войната в Газа.

"Европейският съюз за телевизия и радиоразпръскване (EBU) се ангажира да гарантира, че конкурсът за песен "Евровизия" остава неполитическо събитие, което обединява публиката по света чрез музиката - заявиха от там на запитване на ДПА до централата на EBU в Женева - Това е конкурс за телевизии, а не за правителства". Комисиите разгледаха списъка на участниците и потвърдиха, че Израел отговаря на всички изисквания за участие. Израелската обществена телевизия участва в конкурса от 50 години.

В различни страни, особено в социалните мрежи, се надигнаха гласове, призоваващи Израел да бъде изключен от тазгодишното издание на песенната надпревара. Причината са действията на Израел в ивицата Газа след терористичната атака на палестинската ислямистка организация "Хамас". Израел е критикуван преди всичко за цивилните жертви.

Във Финландия например стотици музиканти и други представители на музикалната индустрия наскоро призоваха телевизионната компания Yle да окаже натиск върху Европейския съюз за телевизия и радиоразпръскване в това отношение. В няколко държави също така имаше призиви за бойкот на "Евровизия", ако Израел бъде допуснат до участие. В началото на декември EBU публикува списък с 37 участващи телевизионни оператори - сред тях е и израелският KAN.

Шведската телевизия SVT, която ще излъчва "Евровизия" 2024, разкри подробни графики на сцената и дизайна на осветлението за конкурса. Подвижни LED кубове, LED подове, светлина, видео и сценична технология ще се комбинират, за да създадат някои ефектни вариации на арената, докато сцената е поставена точно в средата на публиката, оформена като кръст, създавайки уникално 360-градусово изживяване, което публиката и зрителите ще изпитат през май. Дизайнът на сцената (на снимката) и осветлението поставят публиката във фокуса повече от всякога - сцената е разположена централно, заобиколена от присъстващите. Отправната точка е монументална инсталация от видео и светлина, центрирана над сцената, където дизайнът на осветлението е изработен, за да обхване истински артистите и техните изпълнения. Заедно тези елементи правят възможно създаването на голям брой уникални визии за различните представления, като по този начин се доближават както до публиката на живо, така и до телевизионната публика.

Тази година 68-ата "Евровизия" ще се проведе в Малмьо, като финалът е на 11 май, събота. Както MySound.bg писа, след победата на Лорийн с песента "Tattoo" в последното издание на конкурса, домакинството се падна на Швеция. Първият финал ще се състои на 7 май, а вторият – на 9 май. Лорийн стана първата жена, спечелила два пъти конкурса за песен, а родината ѝ изравни рекорда за най-много победи - общо 7.

България за пореден път няма да се състезава в конкурса. Това стана ясно, след като организаторите обявиха окончателния списък с участници. В него влизат 37 държави, които ще се включат в най-голямото музикално съревнование. Последно страната ни беше представена на конкурса през 2022 г. от  Intelligent Music Project с "Intetion". Парчето не успя да се класира за финала и завърши на предпоследно място в първия полуфинал.

Припомняме, че след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година, Европейският съюз за телевизия и радиоразпръскване обяви, че нито един руски изпълнител няма да бъде допуснат до участие в "Евровизия".
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички