Пако де Лусия разглабя фламенкото на съставни части у нас


Пако де Лусия разглабя фламенкото на съставни части у нас

3136

Най-голямата легенда на автентичното фламенко днес - Пако де Лусия (Paco De Lucia), пристига за концерт у нас директно от Рим.

Китарният виртуоз ще завърши своето турне за 2010 в зала 1 на НДК от 20 часа на 9 декември по покана на Sofia Live Club.

Франциско Санчес Гомез, както е неговото истинско име, ще бъде съпроводен от млади музиканти за репертоар, включващ пиеси от последния му засега студиен албум - "Cositas Buenas", но и най-важните пиеси в неговата дискография дотук.

Наричан Краля на фламенкото, Де Лусия вдъхна нов живот на саунда на Андалусия. Роден в в Алхесирас  - малко градче от провинцията Кадис в най-южната част на Иберийския полуостров, на 21 декември 1947, едва петгодишен, той коригира баща си - Антонио Санчес, професионален китарист, по отношение на ритъма и жеста, с който свири. Не след дълго предаността на Пако го отвежда до издаването на първия албум „Dos Guitarras Flamencas“ (1965) и следващия „Fuente У Caudal“ (1975), когато музикантът слага началото на своите диалози с импровизацията. Малко след това чрез румба проекта „Entre Dos Aguas“ той превръща фламенко китарата в световен феномен.

Магия, истинска магия, изпълва залите по време на концертите, когато маестрото започва най-често със соло изпълнение, свирейки главно със сърцето си, понасяйки красотата на мелодиите и огъня на горещия ритъм. Едни от любимите песни на Де Лусия, които обикновено са неизменна част от репертоара му, са "Antonia" – посветена на дъщеря му, "Entre Dos Aguas" и "Zyriab", където страстта му е във вихъра си.

Откритото му отношение към други музикални стилове - джаз, рок и поп, го събира с Джон Маклафлин, Ал ди Меола, Лари Кориел, Чик Къриа, Брайън Адамс, Джордж Даларас, се съчетава с неговата креативност и желание да представи фламенкото на съвременния свят в най-нетрадиционната му светлина. Самият той признава колко много е научил от тези изумителни музиканти и е намерил свой собствен начин да импровизира.

"Във фламенкото трябва да композираш цялата песен с мелодии, ритъм и хармония", казва Пако. Диалогът, който съществува между неговата музика и ритмите на Бразилия и джаза, както и класическата музика на Албенис, Фала и Родриго, потвърждават композиторската му оригиналност.
 
Желанието на Пако да интегрира нови инструменти и стилове в традиционното фламенко днес е дар, който повлиява на цяло поколение испански музиканти, но само малка част от тях имат честта да се излязат на една сцена с виртуоза.

"Трябва определена техника, за да свириш, останалото трябва да дойде от сърцето ти", казва той и продължава по пътя на своето съвършенство, дарявайки на публиката безкрайно позитивната си музика.

"Обичам най-много да правя от феновете свидетели на това как музиката се случва пред тях в оригиналната си форма, дори и гола да тя е", допълва майсторът на жицата.

"Всеки негов жест е магия! Еднакво естествен и пред публиката, и срещу камерата. Той просто следва собствената си природа”, признава именитият  режисьор Карлос Саура, много от чиито филми са оцветени както от фламенкото, така и присъствието на Пако.

С неговата изява продължава серията от китарни виртуози, които родните ценители аплодираха през изминалия месец - Ал ди Меола (Al Di Meola), Влатко Стефановски и Ричи Котцън (Richie Kotzen).

Билети за концерта на Пако - в мрежата на Eventim и Билетен център, НДК.

Още за музиканта - на:

www.pacodelucia.org

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички