Фадо кралицата Мариза отново в България


Фадо кралицата Мариза отново в България

2817

Световноизвестната португалка Мариза (Mariza) ще пее в зала 1 на НДК на 31 март.

Певицата е сред най-големите европейски музикални открития през последните години. Смятана е за най-популярната изпълнителки на фадо след легендарната Амалия Родригеш, определена е като сензация в музикалния свят.

Мариза изнася концерти на четири континента с огромен успех и при напълно разпродадени зали – от "Карнеги хол" в Ню Йорк и "Уолт Дисни консърт хол" в Лос Анджелис, през лондонската "Ройъл Албърт хол" - та до операта в Сидни. Преди две години тя се изяви в столичната зала "България", която, естествено, се оказа тясна за нейните почитатели.

Сега те получават втори шанс да видят неотразимата изпълнителка, чиято визита е по покана на "БГ Саунд Стейдж".


Мариза е истинска звезда, чиято музиката остава завинаги в сърцата на зрителите. Нейното фадо влиза направо в душата. На сцената вокалистката демонстрира  характерното за този музикален стил излъчване и елегантно поведение, което буквално омагьосва публиката.

Мариза е родена от смесен брак между африканка и португалец в Мозамбик през 1973. Затова тя казва, че половината от нея е много, много португалска, а другата много, много африканска. Семейството ѝ се мести в Португалия, когато е едва 3-годишна. Това позволява на Мариза да се потопи в духа на фадо къщите. Започва да пее фадо още преди да се научи да чете. Баща ѝ скицира малки рисувани истории, за да й помогне да запомня текстовете. Едва 5-годишна, тя се включва в непринудените надпявания вечер в семейния им ресторант в "Маурария" - един от лисабонските квартали.

Изпълнителката получава национално признание като специален гост на трибют-концерта в чест на Амалия Родригеш в Колизеума на Лисабон и Опорто през 1999. Тя веднага привлича интереса на публиката и медиите и през 2000 получава наградата Voice Оf Fado на Португалската национална телевизия. Именно тя е избрана, за да представи фадото пред рок иконата Стинг, с когото пее в дует при откриването на Олимпийските игри в Атина през 2004.

Британската радиостанция BBC Radio 3 трикратно обявява Мариза за най-добра уърлд певица. Тя е и първият португалски изпълнител, номиниран за наградата "Грами" (Grammy) в категория за най-добър албум, както и в графата за най-добър изпълнител.

Вокалистката издава първия си албум "Fado Em Mim" още още когато е на 26 години. Той съдържа класически фадо изпълнения и шест оригинални първокласни композиции. Проектът, от който са продадени над 500 000 екземпляра, спечели няколко отличия, между които и German Critic Award и  European Border Breakers Award на фестивала MIDEM в Кан.

През юли 2005 Мариза е специален гост на музикалния фестивал Live 8. Португалското подразделение на УНИЦЕФ й дава почетното звание Посланик на добра воля през същата година. През 2006 в Австралия тя получава  Helpmann Awards в раздел Best International Contemporary Concert, а в Португалия — националния "Златен глобус" за най-добър индивидуален изпълнител.

До сега Мариза е издала 7 диска, повечето от които тройно и четворно платинени. Те й носят много престижни отличия и фенове от цял свят. Албумът "Transparente" от 2005 е издаден в Бразилия. Той заема първо место в хитпарадите в Португалия и влиза в десятката на най-популярните албуми в останалите европейски страни.

Току-що излезлият неин проект "Водни жени" е продуциран от големия испански продуцент Хавиер Лимон и е с участието на друга голяма дива – Конча Буйка.

Билети за концерта - в системата на www.eventim.bg, www.ticketsbg.com, мрежите на "Германос", магазини "Пикадили", "Ориндж" и на касата на НДК.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички