Абстрактология! Форца, Аларма Пънк Джаз!


Абстрактология! Форца, Аларма Пънк Джаз!

5859

Макар официалната част на петото издание на фестивала "Аларма Пънк Джаз" да приключи, събитието продължава със своеобразно 5 ½ издание.

То ще бъде открито от мощния македонски секстет Sethstat на 3 май. И няма да затихне поне до Деня на детето - 1 юни, заричат се организаторите.

Sethstat, една от най-великите македонски банди на всички времена, е причудлива смесица от ню джаз, пост пънк и съвременна европейска ембиънт фрийк импровизация и като цяло създава на сцената специфична атмосфера, каквато биха ви създали наглед несъвместимите Франк Запа и Молвар, Джон Зорн и Кочани Оркестър, Magma и Fugazi например, ако споделят обща сцена. Това не са суперлативи - Sethstat режат глави с музиката си, възкликват организаторите.

Бандата се състои от Александър Николовски (тромпет), Васко Бояджийски (саксофони), Панче Буюклиев (клавишни), Гоце Наумов (ударни) и братята Павел (бас) и Владан Дробицки (тромбон). За естетиката на формацията фронтменът-тромбонист Владан признава, че е силно повлияна от нюйоркската фрий джаз сцена от края на 90-е, но и от някои мейнстрийм музиканти като Джордж Луис. На Балканите бандата може да се счита за пряк наследник на идеите на легендарния словенски фрийк джаз консорциум Miladojka Youneed.

Формацията издава за лейбъла на Скопския джаз фестивал - SJF Records, където наесен, за 30-годишнината на фестивала, предстои да излезе новият й албум – комбинация между фрий- и груув моменти, съчетани по наистина невъзможен начин, по думите на продуцентите. Последният студиен продукт на бандата - "Rolling Garage", е от далечната 2004. Това е албум, записван в мазета и подземни студиа "докато бомбите пукаха над главите ни", както Владан Дробицки описва македонско-албанския конфликт в началото на хилядолетието. Оттогава насам Sethstat са свирили на почти всички емблематични фестивали на Балканите – от Exit до BELEF и от "Аларм за природата" до "Джаз Церкно". Музикантите от секстета участват в многобройни групи и проекти от всички възможни жанрове в и извън традициите на джазa – Lilit Vs Amon Mra, "Абстрактология"-та на Сашо Гигов-Гиш и други.

С концерта си на "Аларма Пънк Джаз", също като Хендсъм Фърс и Лъшлайв преди две седмици, групата започва европейско турне. Мениджмънтът на македонците се движи от Password–организацията, стояща зад фестивала "Таксират" и турнетата на Ману Чао (Manu Chao), Дубиоза Колектив и Кирил Джайковски през последните месеци.

Sethstat e седмата емблематична македонска формация, която идва на "Аларма Пънк Джаз" от 2009 насам – след Bernays Propaganda, Blla Blla Blla, Project Zlust, Културно-уметнички работници, ХаХаХа и Jаболко за Даскалот.

Концертът на Аларма, както си му е редът, ще се предава пряко по програма "Христо Ботев" на БНР (92.,9 FM) от 21.30 ч.

Входът е свободен от 21.00 ч., като контрибуцията към кашончето "Пънк каса", с която фестивалът подпомага пътуването на бандите, е силно препоръчителна.

Оше - на:

www.myspace.com/alarmapunkjazzfest

www.bnr.bg

www.myspace.com/sethstatmk

www.sethstat.com.mk

www.skopjejazzfest.com.mk/sjfrecords.htm

www.password.mk

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички