Хип-хоп кOH!тракции на ON!Fest-a


Хип-хоп кOH!тракции на ON!Fest-a

2858

По повод Деня на София за пръв път бе организиран цял фестивал за  съвременна младежка ърбън култура - ОN! Fest (4G).

Инфо Експо центърът на столичния булевард "Цариградско шосе" бе превърнат в специална урбанизирана и висококомпютризирана зона: докато отвън се състезаваха графити майстори и младежи скачаха във въздуха със скейтове, колелета и просто с тела (така наречените паркур маниаци), отвътре централната зала бе превърната в нещо като космически кораб. Щъкаха дегизирани гейши и аниме герои, прожектираше се манга. Играеха се поне десет вида игри, като желаещите най-често сядаха в хай-тек конзоли с формата на мини совалки. За играта на Оувърклок бяха донесени машинки от следващо поколение. Които на място бяха префасонирани в такива от по-следващо - видях с очите си как един пич отсипа от нещо като атомна водоноска вода и я наля в някакъв отвесен ауспух на оголения си (без каросерия) компютър. На хепънинга има имаше и истински тунинговани коли, готвещи се за дрифтинг. Дори ми отвориха двигателя на един страхотен опел "Мантра", да надникна...
 
В дъното на халето пък се провеждаше нещо като масирана аеробика за начинаещи. Това бе денс стейджът, на който щеше да се състои една особена лекция. От 19 ч. Георги Енчев (не онзи от Румънеца и Енчев, а Гош (Goosh) щеше да разкаже историята на хип-хопа. Или по-точно да демонстрира неговата танцувална страна, като за целта мине през всички три епохи - стара, средна и млада школа и повечето течения. Но и нещо по-специално с случи. Гошо, който се занимава от двайсет години с това и е живял и познава от първа ръка доста от Щатите и техните топизпълнители, ни вкара в истинска машина на времето. Само че натисна копчето за НАЗАД! Обясни, че хип-хопът не е само стил, а цяла култура, която се състои едновременно от множество елементи начело с пеене, диджействане, танцуване, графити и т.н. Той просто отвори портата към една внезапно голяма вселена от подстилове и вместо да търси спорната разлика между мнимо различните хип- хоп и рап или да дава сухи определения, усмихвайки си се на микрофона, раказаваше истински легенди и загатваше леко с ръце за какво на практика идеше реч. Бутонът в главата му започна да се върти напосоки:

Някъде край топлите шахти на Харлем в Ню Йорк.  През зимата. Алби не е сред членовете на някоя от бандите, но и не бива застрелян. Вместо това те купуват пиене на "Пияния майстор", само за да видят как за пореден път започват неговите уникални клатения под влияние на градусите. Скоро те престават да бъдат уникални и се ражда стилът Crumping.

...

90-е. Прозорецът на машината се отваря и бързо се затваря след само два мига на неистова черна агресия. Това е Комптън! - черното гето на най-ядосаните в света хора от най-обширния град в света, Лос Анджелис. "Клоунът" ражда стила clowning, чийто наследник в новата епоха е известният Тай Райс...

...

1973. DJ Куул Хърк (DJ Cool Herk) в Ню Йорк миксира семпли от парчета на Джеймс Браун. Започват да наричат този музикален подход ведно с кършещите се слаби черни денс корифеи по нов начин. Хип-хоп. Хип е синоним на куул, на яко, готино още от 50-е, а хоп е като парти, забава.

...

80-е. San Francisco травестити създават стила уакинг (Wacking), който добива аналог по Източното крайбрежие като вогинг - спомнете си най-големия от някогашните хитове на Мадона (Маdonna), "Vogue".

...

Преди трийсетина години се ражда една поза, която впоследствие става навярно най-използваната в батълите на бибойс. Това са така наречените Stick up kids. Подрастващите гангстерчета по улиците в централните квартали. които застават до някой чичко с риза и часовник, скръстват ръце и лееееко извъртат глава надолу и настрани леко към него... така че да го огледат небрежно и да преценят какво може да се гепи. Това застиване мирно в комбина с пренебрежителния поглед отвисоко всички познавате от ретроспективния хит видеоклип на Run DMC, "It's Like That".

...

1979. Започва ерата на рапа с първото официално издадено рап парче - "Rapper's Delight" на Шугърхил Генг (Sugarhill Gang).

...

Popping е едно от двете основни направления в хип-хоп денса. Заедно с locking-a са като Адам и Ева и са по-стари дори от Africa Bambaataа например. Локинг са всички онези замръзващи, вибриращи, роботизиращи, анимиращи, изливащи се накуп контракции на хора, които определено го докарват на машина. Днес те са безброй, но преди близо четвърт век имало само един такъв изпълнител. По онова време нямало уредби на първите улични веселби, така че освен денса, и озвучаването идвало от него. Той издавал постоянно тези звуци: поп-поп-поп. И така, подобно на пуканки в микровълнова печка, се  родило навярно най -широкото направление от стила.

...

На прага на новото хилядолетие Западният бряг е до такава степен под влиянието на две огромни банди, blood и cribs. Вторите раждат при победи над враговете си нов ритуал на отпразнуване посредством плавен танц с краката. Не просто събиране на краката при стъпките, а направо обратното на разчекването. Seawalk освен морска походка, значи още и крайбрежна алея. Или иначе казано, единственото светло място, което виждат някога в живота си безнадеждните черни деца. За мнозина от тях танцът е алтернатива на сигурна смърт.

...

21 век: Лирикъл хип-хоп и ар-ен-би се опитва да следват емоциите, които пресъздава текстът на творбата, създаден е стил, чиито рамки по края не се виждат все още.

...

По време на едно попинг представление всъщност се родил и брат му, локингът. Читав пич, от чийто дълъг артистичен псевдоним хората запомнили едно от презимената - Locking, направил страшен и недопустим гаф: забравил какво следва в плана му за хореографията. И по средата на представлението внезапно импровизирал. Посочил внезапно с ръка човек от публиката. После веднага и още един. Пак не се сетил какво следва... И отново рязко запосочвал последователно и все така отривисто. Гафът бил голям, но всички запомнили нововъведението. Той самият впоследствие се сетил да го превърне в свой почерк, а днес горе-долу всеки рап изпълнител и хип-хоп невинен любител, както си пее или танцува, маха рязко с ръце под една или друга форма...

И не е зле, ако на момента решава какво ще последва.

Както каза Георги и подчерта: "Поставяте ли си ограничения, те ще ви съборят."

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички