Първият Sofia Vocal Fest 2011 събира оригинали в София


Първият Sofia Vocal Fest 2011 събира оригинали в София

2284

Първи международен фестивал на световното вокално изкуство ще се проведе в София между 27 ноември и 4 декември.

Sofia Vocal Fest ще запълни една голяма ниша в българския културен и музикален живот – отдавна необходим международен форум на световното вокално изкуство. Той ще срещне публиката с три мултинационални проекта – Kiran Ahluwalia и нейната група (Индия, Канада), Haig Yazdjian Festival Project (Армения, Гърция, България) и RITE на Unni Løvlid (Норвегия).

Целта на форума е не просто да се насладим на глобалното разнообразие на най-стария и фин музикален инструмент в света – човешкият глас, но и да бъде предизвикан диалог на езика на музиката между публиката, българските и световните вокалисти.

Жанровете, в които вокалното изкуство ще бъде представено, са джаз, суинг, поп, експериментална музика, църковна музика, фолклор и фюжън/уърлд музика.

Международната програма на Sofia Vocal Fest ще поведе родната публика на пътешествие. На изток, към поетичната и мистична Индия, от където идва Kiran Ahluwalia, на север, до тъмната бляскава красота на Норвегия в гласа на Unni Løvlid, и на юг, с горещата и чувствена музика на Haig Yazdjian Festival Project (Армения/Гърция/България).

Sofia Vocal Fest ще започне с концерт на Kiran Ahluwalia в кино "Люмиер" от 19.00 ч. на 27 ноември. Вдъхновена от древния индийски фолклор, но свързана и с музикалното съвремие,  тя  изследва езика на душата с артистизъм и страст. Родена в Индия, израснала в Канада и жител на Ню Йорк, Kiran е уникален изпълнител и композитор на „hazals – чувствено поетичен традиционен жанр, който Kiran ще представи у нас заедно с виртуозния пакистански китарист Rez Abbasi (ENJA Records) и своята група.

На 2 декември пък българската публика ще се запознае с един проект, направен специално за Sofia Vocal Fest. Haig Yazdjian Festival Project ще срещне на сцената на Студио 5 (начало - 19.30 часа) виртуозни български инструменталисти и една от най-ярките фигури в съвременната уърлд музика. Костадин Генчев – кавал, Христина Белева – гъдулка, Теодор Петков-ТОТО- пиано и Иван Цонков – перкусии ще свирят заедно с Haig Yazdjian - вокал, ударни. Роден в арменско семейство в Сирия, той притежава изумителна вокална техника, довела до десетки колаборации и позитивни ревюта от критици и фенове за всичките му студийни албуми. Екзотиката на Ориента, омагьосващият арменски фолклор, балканско-средиземноморската страст и западните джаз влияния се смесват във виртуозната му музика.

В последния ден на Sofia Vocal Fest, отново в Студио 5 от 19.30 часа за първи път в България със своята група ще гостува Unni Løvlid от Норвегия. Често наричана "новата Björk на севера", тя е един от най-известните фолклорни музиканти в родината си. Зад гърба си има стотици участия в мултинационални проекти от цял свят, студийни записи в различни жанрове и концерти на престижни фолк-джаз и джаз форуми. У нас ще представи RITE - експериментална ембиънт  електроника и "стъклена" акустика, в съчетание с изключителната си вокална техника.

Освен чуждестранни гости, събитието ще представи и някои от най-звездните родни формации и отделни изпълнители.

Българската програма на Sofia Vocal Fest ще започне на 30 ноември от 19.30 часа на последния етаж в Националната галерия за чуждестранно изкуство с концерта на Ева Квартет. Във формацията четирите различни гласа на Гергана Димитрова, София Ковачева, Евелина Христова и Даниела Стоичкова се срещат и сливат в едно омагьосващо цяло, дирижирано от Милен Иванов. Дългогодишни певици от Мистерията на българските гласове, в последните 10 години Ева Квартет извървяват пътя си от камерен акапелен състав до виртуозна уникална формация на световно ниво. Зад гърба си имат турнета в над 20 държави, концерти по най-престижните фолк-джаз форуми, участия в многобройни компилации и два самостоятелни албума. Догодина те ще отпразнуват своя петнадесети юбилей с нов албум, съвместна работа с покойния музикант и продуцент Ектор Зазу (Hector Zazou), включваща участия от 30 световноизвестни гости от 13 държави и 4 континента.

Милен Иванов е участник и във втория български концерт на Sofia Vocal Fest – на 1 декември от 19.00 часа, в зала "Филип Кутев" на Съюза на българските композитори. Двуглас и приятели ще ни срещне с красивата музика на Даниел Спасов и Милен Иванов и техните гости. Дуетът представя една многолика палитра на традиционния български фолклор и източноправославната църковна музика. Репертоарът им включва оригинални образци от най-старинните фолклорни пластове - двугласни песни от различни региони на България, баладична, епическа, любовна и обредна музика. "Музика, в която шепотът на монашеските молитви се смесва с майсторски изпълнени мелодии, чисти, като ръцете, протегнати към небето и молещи за дъжд. Душата се катери по нотната стълбица, подкрепяна от ангелски криле по пътя към светлината...", пише критиката за концертите на Двуглас.

В последните 2 дни на фестивала пък ще се проведат концертите на Белослава и Сентиментъл Суингърс.

Белослава и нейната група ще зарадват публиката с изтънчен концерт, включващ песни от цялата дискография на певицата в клуб Студио 5 от 22.00 ч. на 2 декември. От суперуспешния си дебют "Улици" (2001), през зрелия и чувствен "Слушай ме" (2005), до предстоящия албум "Когато има защо", Белослава не се страхува от стилови пътешествия, експерименти и колаборации с най-различни артисти. Нейната уникална топла, дълбока и чувствена гласова бленда й печели армия от фенове, както и статута на една от най-обичаните български певици.

На 3 декември от 22.00 часа в клуб Студио 5 Sofia Vocal Fest 2011 ще приключи с концерт на триото Сунтиментъл Суингърс, заедно със секстета на Мишо Йосифов. В този формат те вече година радват българската публика с великолепните си изпълнения на джаз и суинг класики от миналия век. Винтидж градска култура, все повече авторска музика, задължителен тематичен дрескод и стайлинг, класическо сценично поведение (напомнящо Andrews Sisters) и, разбира се, омагьосващо тригласово пеене. Рони от Nasekomix, Деси от Фючър Шок (Phuture Shock) и Вера (русата подправка на формацията, с излъчване на femme fatale, тип Марлене Дитрих от 30-е години) са три прекрасни гласа, сякаш пристигнали в сегашно време от ерата на истинския Glamour, в което жените са женствени до полуда, а мъжете – истински джентълмени.

Идеята на събитието обаче е не просто да представи разнообразни и възхитителни примери за вокално майсторство, а и да предизвика международен диалог на езика на музиката. Затова в програмата на първото издание на международния фестивал на световното вокално изкуство са включени още четири концерта. Българските гласове отдавна са нарицателно по цял свят за уникално майсторство, завидна техника и будеща възхищение красота.

Билетите за Sofia Vocal Fest са в продажба чрез мрежите на Eventim и Ticketstream.

Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Кралство Норвегия и на Общоарменски благотворителен съюз "Парекордзаган".

Още - на:

http://sofiavocalfest.com/ 

http://www.facebook.com/SofiaVocalFest

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички