Майсторско българско хоро откри най-известната световна регата


Майсторско българско хоро откри най-известната световна регата

3542

Майсторско българско хоро поведе най-известната околосветска регата на планетата.

Предизвикателството Vendee Globe тази година бе открито от българската танцова формация Masters Of The Dance и музикалната група Art Masters Band във френския град Льо Сабл д`Олон.

В присъствието на знаменитости от Холивуд и звезди на френското кино родните артисти оставиха със зяпнали уста публиката и участниците в околосветската надпревара, предназначена само за майстори.

Присъстващите аплодираха младата Антоанина, която с цяло гърло запя космическата песен "Излел е Дельо хайдутин". После всички заедно - европейци и американци, звезди и неизвестни, спортисти и публика, заподскачаха в ритъма на кипващите кръвта български  ритми. Музикантите и танцьорите от популярната формация представиха песни и танци от различни фолклорни области на България, както и стилизиран фолклор.

Капитаните, екипажите и почитателите на яхтения спорт бяха впечатлени от бляскавото шоу, а собственикът на световната марка Hugo Boss, който бе сред специалните гости на форума, лично поздрави българите. Яхтата на Hugo Boss е една от най-скъпите на изложението - тежи четири тона и струва 4 млн. евро.
Яхтите ще се отправят на своето околосветско пътешествие на 10 ноември по обяд.

Състезанието Vendee Globe се провежда за първи път през 1989. Идеята е на френския спортист Филип Жанто, който решава да провери какво е усещането да обиколиш света с платноходка без прекъсване. Маршрутът на регатата е с дължина 45 000 км., продължава 3 месеца и е истинско предизвикателство за най-големите майстори. Не случайно го наричат "Еверест на моретата". За сравнение до 2007 на най-високия връх на планетата в Хималаите са се покатерили малко над 2 000 души, в космоса заедно с туристите са били около 500 души, а завършилите Vendee Globe са... точно 48!

Регатата тръгва и финишира в Льо Сабл д`Олон - столица на регион Вандея, откъдето идва и названието на околосветското състезание. След старта участниците се отправят към Бискайския залив през Атлантическия океан на юг. После заобикалят трите велики носа - Добра надежда, Люин и Хорн, за да навлязат отново в Атлантическия океан и да финишират обратно във Франция, затваряйки кръга на "синята планета". За участие тази година са регистрирани 20 капитани, но колко от тях ще финишират, не е ясно. Преобладава френското участие, но има и представители от Испания, Швейцария, Великобритания и Италия. Сред участниците се откроява и жена -  англичанката Саманта Дейвис, която даде заявка, че ще стане първата жена, победила в състезанието. Ако питате който и да е яхтсмен, всеки завършил е победител независимо от мястото му в класирането, твърдят организаторите.

В историята на състезанието остава и забележителното постижение на Алекс Томпсън, който пресича сам Атлантика със своята яхта Hugo Boss, постигайки световен рекорд. Ветроходецът успява с малко да подобри постижението на швейцареца Бернард Стам - 10 дни и 55 минути.

Тази година благодарение на видеонаблюдение почитателите на надпреварата ще имат възможността да следят в официалния сайт на Vendee Globe къде се намират любимците им, които ще разказват на живо пред камерите преживелиците си. Ако никой не се сети да направи гребна околосветска регата в посока изток-запад, при това когато в Южното полукълбо е зима, Vendee Globe ще си остане най-тежкото изпитание за човешката физика и психика въобще.

Регатата е точно толкова чудовищна, колкото позволяват условията на планета, покрита 70% с вода, но наречена Земя.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички