Филмът Великият Гетсби по ноти


Филмът Великият Гетсби по ноти

4570

"The lights grow brighter as the earth lurches away from the sun, and now the orchestra is playing yellow cocktail music, and the opera of voices pitches a key higher" ("Със залязването на слънцето светлините стават по-бляскави и сега оркестърът свири лека коктейлна музика, а хорът от гласове се извисява с един тон" – Франсис Скот Фицджералд, "Великият Гетсби" (1925), превод на български – Нели Доспевска (1986).

Писателят Франсис Скот Фицджералд пръв нарича началото на двайсетте години на миналия век "The Jazz Age" ("Ерата на джаза") и неговото познаване на този музикален стил намира отражение в повечето му произведения, където се откриват проникновени оценки и описания на джазови изпълнители и композиции.

Така е и в романа The Great Gatsby ("Великият Гетсби"), чието повествование за Jay Gatsby, младия милионер със съмнително минало, и неговия копнеж за любовта на Daisy Fay Buchanan е добре познато на българската публика.  

Затова не е случайно, че когато подготвя своята версия по романа "Великият Гетби"(2013), режисьорът Баз Лурман търси музикален съпровод, който да пресъздаде духа на джаза от този период. Така попада на албума "The Jazz Age" на The Bryan Ferry Orchestra, появил се през 2012 и посрещан с одобрение от музикалната критика. Баз установява контакт с Брайън и ето какво споделя:

"Това беше невероятна находка. Дори да бях живял милион години, не бих си представил, че рок музикант като Брайън Фери може да има джазов оркестър. Ние си мислехме да наемем някой оркестър от Ню Орлийнс или нещо подобно за целите на филма. Изпратих му съобщение "Bryan: Baz. Как ти се вижда?” После се срещнахме и отново го попитах: "Какво ще кажеш да ти дадем нашите теми и ти да ги запишеш с твоя бенд?". После пак го питах: "Можеш ли да изпееш "Love Is A Drug" ("Любовта е опиат")? А след време стигнахме до там да го питам "Ще направиш ли кавърверсии на песни на Jay-Z, Amy Winehouse и Beyonce?"

Брайън Фери от своя страна разказва: "Баз чувстваше, че музиката от албума "The Jazz Age" точно отговаря на неговите очаквания, така че ни нае като ни поръча да преработим материала и също така да запишем в този стил съвременна музика, която той и Jay-Z бяха избрали. В записите участваше моят оркестър от предишния ни албум  и затова успяхме да подготвим материала до края на януари 2013. Баз често идваше в студиото по време на звукозаписните сесии с много ясна идея каква музика му трябва за всяка сцена от филма.Той настоя и направих нова версия на стара моя песен "Love Is A Drug" – на първия ни албум с бенда нямаше пеене и това беше ново за оркестъра".

"Баз има силен творчески потенциал и при него музикалният съпровод винаги има важно значение, особено пък за филм като The Great Gatsby, където музиката от периода на 20-те години дава ключ към неговата разпознаваемост. Баз много добре познава музиката от този период и беше любопитно как ще съчетаем тогавашния джаз със съвременна музика", разкрива Фери, цитиран от Сергей Шишов, традиционен водещ на "Картини от една изложба".

"The Great Gatsby: The Jazz Recordings" ще прозвучи в предаването за концептуални албуми по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 22 февруари, след новините в 21.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички