Николо Коцев: Ставам рано да оркестрирам, на мен чакат 100 души


Николо Коцев: Ставам рано да оркестрирам, на мен чакат 100 души

5195

Николо Коцев (Nikolo Kotzev) се в прибра в България да доработи класическата опера ”Джоел” ("Joel").

Както "MySound.bg" информира, с произведението ще бъде открит новопостроеният Дом на културата на островите Оланд, където композиторът живее и твори от 1989 насам.

"Премиерата й предстои през юли", припомни Коцев в предаването "Неделен клуб - Хоризонт", по БНР снощи.

"Довършвам оркестрацията! И ставам много рано сутрин, тъй като времето ме пришпорва, а проектът изисква страхотна концентрация - състав от над 100 души, ангажирани с продукцията, чакат на мен", призна в ефир Николо.

Творбите на Бизе, Верди и Пучни го инспририрали като композитор. "Ясно е, че не мога да достигна великите, но те са ми като отправни точки", довери музикантът.

"Декорът бе привършен миналия месец", каза още Коцев.

Той поема на турне с Робин Гиб от Би Джийс (Bee Gees) в Германия през април, обясни в разговора рокаджията. В екипа са още българите Нелко Коларов - пиано, вокал, и певицата Амалия Николова. Те се изявиха с Робин на сцената и на българското му шоу през 2007.   

Николо Коцев - кръстен на класичека Николо Паганини, е български китарист-виртуоз, признат в цял свят. Работил е с едни от най-големите имена в хард рока и е композирал, аранжирал и записал уникалната рок опера за пророка Нострадамус.

Заради “Nikolo Kotzev’s Nostradamus” музикантът се превърна в първия наш сънародник, номиниран от Културната делегация и Общината на островите Оланд (архипелаг от 6 000 къса земя между Финландия и Швеция) за наградата на Музикалния съвет на Севера.

Освен с тази творба, която украсиха с гласа си Глен Хюз, Джо Лин Търнър, Йоран Едман, Йорн Ланде, Дуги Уайт, Алана Майлс и Сас Джордан, струнният ас е популярен и със своите албуми: "Double Density" (1992) и "Thought For Food" (1993), записани с бандата Балтимор, както и "Live And Learn" (1995), "Eye Of The Storm" (1996) и "Bad Religion" (1997) – със соловия му проект Брейзън Абът с бившите членове на шведите Юръп, Мик Микели (клавишни), Джон Левън (бас) и Ян Хаугланд (ударни).

Продуцирал е Саксън.

Списание "Guitar Player" го нареди на трето място сред 1518 китаристи от целия свят през 2002.

Николо има класическо образование.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички