Малка (полу)нощна музика: Давид Проджект на Аларма Пънк Джаза


Малка (полу)нощна музика: Давид Проджект на Аларма Пънк Джаза

5810

"Аларма Пънк Джаз Фест" 2009, който върви по програма "Христо Ботев" и всички регионални честоти на БНР, ще бъде закрит с концерт на Давид Проджект.
 
Изявата на уникалното дуо е в Първо студио на Националното радио точно след новините в полунощ, анонсираха организаторите.

Ако трябва да „цитираме” Майк Патън от закриването на концерта му с Кристиян Фенез в София преди година и нещо, след такова екстремно изживяване (каквото между другото се оказа и първият "Аларма Пънк Джаз Фест") вечерта трябва да завърши тихо, успокояващо и задушевно... Защото слушателите ще трябва да шофират до домовете си, „а ние искаме всички да си стигнат в къщи здрави, читави и живи”. Та, на главната фестивална вечер (1 май, „Да живей, живей трудЪ!”) след концертите на Осил Амук и Насекомикс в Първо студио и на 92,9 FM ще има кратка почивка (ако новините в полунощ или въобще жанрът „новини” може да мине за почивка) Давид Проджект въвеждат точно в такова успокояващо духовете и носещо мир не сетивата изживяване. А кои са Давид Проджект, припомнят издателите  „Виталити Мюзик”, обясни водещият Цветан Цветанов.
 
Давид е проект, лишен от претенции за новаторство и гениалност.На фона на масовите истерия и патос, които струят от модерната популярна музика в световен мащаб, двамата ни предлага един интровертен албум с име "Inside". Музика, обединяваща в себе си минало и настояще и акцентираща върху вечно съществуващи архетипи и модели на възприятие и съпреживяване на заобикалящия ни свят".
 
В този смисъл дискът е призив към модерния човек да надникне вътре в себе си,да положи усилия да се самоопредели, без да се страхува от интензивността на емоциите си,които се появяват в моменти на осъзнаване и пробуждане. Десетте песни от този албум са изградени върху точно такава основа: фина смесица от различни емоции, които един човек е в състояние да изпита.
 
Този проект не цели да ангажира вниманието на определена група от хора, а е породен от силна вътрешна необходимост и стремеж към себеизразяване, творчески акт,с който създателите му - Димитър Паскалев и Татяна Йосифова, завършват конкретен етап от пътя си и се подготвят за нов.

Албумът се откроява със стилното единство между музиката, лириката и дизайна към него. От вниманието не може да убегне и смисловата взаимообвързаност между отделните песни,символиката в текстовете и визията и внушението за плавно преминаване от едно емоционално състояние в друго. Истинско достойнство на продукцията е е качественият звук: абсолютно адекватен на съвременните световни тенденции. Той разкрива пълната свобода при създаването на музика, издържана в стилистиката на нео-романтик вълната.
 
Давид успешно съчетава законите на този жанр със способността,отдалечавайки се от него и без да го накърнява, да варира с изразните средства по нов начин.
Създателите на отделните пиесите са лаконични в разкриване концепцията на цялото. Подтекстът е изразен в цитат от Еклесиаст, който фигурира в обложката  
И намеква за нео-библейските времена, в които живеем, за хаоса около нас, но и за липсата на ограничения при избора на всеки човек да се себеизрази.

Значение има единствено неповторимата индивидуалност при боравенето с отдавна съществуващи в света модели.

И Давид доказват това с музиката си - изцяло субективна, с изключителен заряд, музика, правена с чисто сърце и без компромиси”.

"Заповядайте още от 21.00 довечера. В Първо студио на БНР на "Драган Цанков" 4 и пред радиоприемниците! Започваме с Осил Амук в 21.30 (www.myspace.com/osilamuk), после са Насекомикс – от 22.30 до полунощ (www.myspace.com/nasekomix), а след полунощ – Давид Проджект (www.myspace.com/davvidbg). С мултимедия и рисуване на живо от Спартак Йорданов, Мира Петрова, Марта Младенова и Ники Тотев, поканиха от екипа.

След закриването на фестивала малко след 1 след полунощ фотоизлоизложбата на Илиян Ружин и Ивайло Иванов с кадри от първите концерти от серията "Аларма Пънк Джаз" 2009 ще премине в Интернет на www.bnr.bg/HristoBotev, a водещите на "Аларма" и "Заедно след полунощ" и музикантите от групите ще останат на вълните на програма "Христо Ботев" и регионалните станции на БНР до 3.00ч.

"За да си кажем всичко, което имаме да си казваме за бъдещето на по-интелигентните жанрове в новата българска музика", поясни Цветанов.

Входът е свободен.

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички