BlueZZ фест Русе 2009: от джаз и блус до ска, рок и бразилектро


BlueZZ фест Русе 2009: от джаз и блус до ска, рок и бразилектро

9545

Традиционният BlueZZ фест в Русе предлага афиш с още по-разнолик саунд от своите предишни издания.

Събитието ще се състои в Летния театър на града на 26 и 27 юни.

"При лошо време прибираме купона в "Доходно здание", съобщи за МySound.bg съорганизаторът Стайко Стайков.

"Джазът и блусът - и по-скоро тяхната комбинация, си остава основна за репертоара на групите и отделните изпълнители, които сме поканили. Въпреки различните стилове, в които се изявяват принципно. Едното не пречи на другото, по-важно е публиката да се забавлява", поясни той.

Веселбата започва от 20.00 часа. Входът е 10 лв.

Русенската банда Рокада стартира феста в първата фестивална вечер. След нея са румънските гости Блус Чилдрън, а на финала е столичният квартет Джей Фюжън." Китаристът - Страхил, свири в позицията на Майк Стърн, направо отвява", поясни Стайков.

Хепънингът продължава следващата вечер с изявите на софийската група Фронтеро, проекта на Живко Петров - Бразилектро, а завършва с мултинационалния джазтет на Венци Благоев (тромпет), в който се подвизават английският китарист Джон Си Маршъл и кийбордистът от Русия - Олег Чали.

В Бразилектро-то са маестро Живко Петров (пиано), Димитър Семов (барабани) и Павлета Семова (вокал, звучи и за Сънрайз с Ол Аксес).

"Слагаме бразилския саунд предимно на електронна основа, но експериментираме още с блус, рок и джаз. Основното в репертоара ни са парчета на Зуко 103 (Zuco 103). Закачка ни е, правим ги на пиано, кийборди и ударни. И глас, разбира се", довери Живко Петров.

Бразилектро бяха съпорт на Мо' Хърайзънс (Mo'Horizons) в Летния театър на Варна миналата година.

Венци Благоев, подобно на Живо Петров, няма нужда от представяне (или поне за встрастените в джаза меломани).

Джон С. Маршал е от Лондон. Китарист, певец, композитор и аранжор, той е прочут със своя колкото джази, толкова и блус подход към мелодията. Работил е с Арета Франклин, Рей Чарлс, Бен И. Кинг, Роза Кинг, Чет Бейкър, Инграм Уошингтън и много други.

Олег Чали е роден в Русия, но придобива популярност като един от най-изявените джаз пианисти в Гърция за последните години. Сътрудничил си е с много местни и чужди музиканти, преминаващи през най-различни стилове. Свирил е по различни фестивали - с трио, квартет и квинтет, в Скандинавия, на Балканите, в Русия и САЩ.

Приятел е на нашия Милчо Левиев.

Сред по-известните му проекти са Thessaloniki Rhythm Section, Hammond Organ Trio, както и най-новата блус формация - Hit The Road.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички