Ник Берч и Ронин закриват фестивала ДжаZZ Плюс. Вярно с оригинала


Ник Берч и Ронин закриват фестивала ДжаZZ Плюс. Вярно с оригинала

5510

Фестивалът “ДжаZZ Плюс 2010 ще бъде закрит от концерта на истински оригиналния квинтет Ронин на швейцарския пианист Ник Берч в "Sofia Live Club" от 21 часа на 19 май.
 
Ник Берч основава своя квинтет Ронин през 2001. Стилът му е трудно определим, но затова пък с увереност можем да заявим, че е истински оригинален, отбелязват организаторите. Швейцарският пианист и композитор е добре подготвен в джаза и импровизацията е залегнала дълбоко в неговите творби, макар че музиката му, изпълнявана в клубовете в Цюрих, бива причислявана и към съвременните електронни течения. В албумите му – "Stoa" и "Holon" обаче няма и грам електроника. Те са многопластови с минималистично настроение.

Групата, която работи с Берч, е добре дисциплинирана, силно концентрирана върху това, което прави, и успява да завладее слушателя безпрекословно. Композициите в "Stoa" са писани по време на шестмесечния му престой в Япония - страна, към чиято културна традиция той винаги се е стремял. На 14-годишна възраст Ник се запознава с творбите на Акира Куросава и това е повратен момент в развитието и влечението му към източната естетика. Японската ритуална музика е оказала дълбоко въздействие върху Берч и неговата музика. Повечето от пиесите в диска са със строга предварително композирана рамка, но е оставено място и за импровизационна свобода и интерпретация. Повтарящи се мотиви, модално настроение и ненатрапчива ритмична рамка, внезапни обрати, полиритмично пулсиране характеризират албумите му.

Независимо от множеството влияния  - фънк, класика, ритуални японски мелодии - саундът на Ронин притежава много силна индивидуалност, защото групата успява да инкорпорира и пресъздаде вглъбено и с дълбока емоционална наситеност различни музикални светове.

Още -  на:

http://nikbaertsch.com

и на

Билети - в мрежата на "Тикет Плюс" (www.ticketplus.bg) в Интернет, на касите на НДК, в зала "България" и "Sofia Live Club", в "Дюкян Меломан" и много други каси (адресите на сайта на "Тикет Плюс").

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички