Първата група за танго у нас е с вокалист от Перу


Първата група за танго у нас е с вокалист от Перу

8351

ТанГоу-Гоу (TanGo-Go) се нарича първата българска формация за танго, научи MySound.bg от нейния вдъхновител и идеен двигател - Веселин Веселинов-Еко.

"Интересът към този стил е голям - не само по света, но и у нас. Бесна веселба настава в тоя ритъм", обоснова решението си басистът, който с бандата вече тествал вкуса на родните купонджии с "две свирки - в столичните заведения "Чайната" и "Суинга".

"Заложих на млада кръв - в състава са музиканти на по 25-26 години", обясни той, като не скри, че имало идея покойният Румен Тосков-Рупето също да участва в проекта.

Доктор Алекс Линарес - полу перуанец, на микрофона, Борис Петков - пиано (двамата забъркани в състава Манго Дуенде) и Жоро Величков (баян), плюс самия Еко, са в основата на бандата.

"Репетиратаме като луди - но не салса, латино поп или т.нар. кубана, а разцепваме само класическо танго и танго нуево", сподели музикантът. "Парчета на (Карлос) Гардел, (Астор) Пиацола и други подобни", поясни той, но призна, че до първите авторски пиеси "има още мнооооого време".

Трябвало първо да изградят стройна система и да "споят партито", по неговите думи.

ТанГоу-Гоу отработват в момента три шоу програми. "Първата е милонга, партито; другата - мелодии, предназначени предимно за слушане, а третата с авторски композиции. "Имаме абсолютно готови едно парче и половина", обясни с чувството си за хумор Еко. В плановете му са да покани като гости виолиста Вальо Геров и перкусиониста Калин Вельов, а и други музиканти, тъй като проектът е "широко отворен".

По-голямата част от парчетата ще бъдат изпълнени на испански.

Сред големите изненади за партито на живо е версия на "Clocks" на Колдплей (Coldplay). "Ако се заслушаш внимателно, то си е чисто танго", смята той.

"Бях в първата българска блус група - Подуене Блус Бенд, сега пък съм в първата родна група за танго, нали трябва с възрастта да се развивам", каза Еко.

Още в началото на кариерата си той се утвърди като търсен студиен изпълнител и взе участие в стоттици записи и концерти, в композирането на театрална и филмова музика, в теми за телевизионни и радиопредавания. В периода 1990-2002 е член на Подуене Блус Бенд.

Изявява се в проекти на именитите Бени Моупин, Клаудио Понтиджа, Ленърд Аберг, Арабела Караян.

През 2003 е обявен за Басист на годината, стана носител на приза "Кристална лира за джаз" 2009.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички